2022. február 16. 7:00

Most minden az inflációról szól: itt a 40 éves csúcs

Az Egyesült Államokban 40 éves csúcsra, 7,5 százalékra gyorsult az infláció januárban, amivel kapcsolatban közgazdászok visszafogottan megjegyzik, veszélyben a jegybank hosszú távú 2,0 százalékos inflációs célja.

A lenti ábrán zöld színnel látható a fogyasztói árak alakulása, a pandémia alatt látott hirtelen lassulást követően meredek emelkedésbe kapcsolt a grafikon, és mára elérte az 1982 óta nem látott tartományt. Piros színnel jelzik a Statista közgazdászai a három éves átlagot, amely kiszűrni hivatott az egyszeri ugrásokat és sokkal inkább jelzi az infláció hosszú távú alakulását. Ez a mutató is már 3,8 százaléknál jár, ami lassan duplája a jegybank hivatalos 2,0 százalékos hosszú távú inflációs céljának.

infl_belso


Az elemzők rámutatnak, hogy a jegybanki kommunikáció most még óvatos, és arról tájékoztat, hogy „egy bizonyos ideig” az infláció „valamivel a 2,0 százalékos cél fölött alakulhat”, de a fenti ábrát szemlélve egyre inkább úgy tűnik, hogy ebben a mondatban a „bizonyos ideig” és a „valamivel” szavakat lassan át kell fogalmazniuk a döntéshozóknak. 2008 óta minden a monetáris politika lazulásáról szólt, úgy tűnik, hogy fel kell készülnünk egy egészen más irányt követő jegybanki politikára.

Az eredeti elemzés itt érhető el