2022. május 26. 8:00

Nem most kell lakóingatlant venni az amerikai lakosság szerint

Olyan történt az amerikai ingatlanpiacon, ami a statisztikák 1978 óta történő vezetése során még sosem: 30 százalékra csökkent azon megkérdezettek aránya, akik szerint most kedvező az időzítés egy lakóingatlan vásárlásához.

Lent látható a Statista által készített ábra, melyen a Gallup által készített felmérés eredménye látható, arra a kérdésre keresték a választ, hogy vajon most kedvező-e az időzítés a lakóingatlan vásárlásához. A 2022-es felmérésben a megkérdezettek mindössze 30 százaléka válaszolt igennel, ami a statisztika 1978-as vezetése óta a legalacsonyabb érték. 

Jól látható, hogy többnyire 60 és 80 százalék közt ingadozik az érték, és még a 2008/09-es ingatlanpiaci és hitelválság során sem ment 50 százalék alá.

ingatlan_540


A közgazdászok hangsúlyozzák, hogy a lakosság pesszimizmusa teljes mértékben érthető és indokolt, jelenleg ugyanis történelmi csúcson vannak az ingatlanárak, a jelzáloghitelek kamatai pedig meredeken emelkednek, sőt a pandémia és az orosz-ukrán háború nyomán egy gazdaságilag bizonytalan időszakot élünk.

Az eredeti elemzés itt olvasható.