2021. július 21. 7:00

Nyugdíjas szegénység: Magyarország megnyugtató helyzetben

Az OECD összesítette a nyugdíjasok körében mért szegénységi rátát 37 országban, melyből kiderült, hogy Magyarországon ebben a tekintetben nagyon pozitív a kép: hazánkban a hatodik legalacsonyabb nyugdíjas szegénységet mértek a statisztikusok.

A lenti ábrán látható – nagyításhoz klikk a képre – a nyugdíjasok körében mért szegénységi ráta mértéke, amely a nemzeti medián jövedelem felénél kevesebből élő 66 éven felüliek arányát jelöli. A felmérés 2017/18-as adatok alapján készült. A legalacsonyabb nyugdíjas szegénységet Dániában mérték az OECD szakemberei, ott 3 százalékos érték adódott. Hasonlóan alacsony érték jellemezte Izlandot és Hollandiát, miközben a legmagasabb nyugdíjas szegénység Dél-Koreát – 43 százalék – Lettországot – 39 százalék – és Észtországot - 37 százalék – jellemezte.

 

OECD_nyugdijas_szegenyseg_600


Magyarországon a hatodik legalacsonyabb nyugdíjas szegénységet mérték a statisztikusok 4,9 százalékkal 2017-es adatok alapján, ami mind a régióban, mind a feltörekvő OECD-országok sorában a legkedvezőbb értéknek felelt meg. Szlovákiában 5,0 százalék, Csehországban 10,4 százalék, Lengyelországban 12,8 százalék nyugdíjas szegénység adódott. 

Fontos hangsúlyozni, hogy a mutató mindig az adott ország medián jövedelméhez méri a nyugdíjak mértékét, azaz előfordulhat, hogy egy fejlett ország szegénységi küszöbe alatt élő nyugdíjas végeredményben magasabb életszínvonalon él, mint egy szegényebb ország küszöbértéke fölött lévő nyugdíjas.

Az eredeti elemzés itt érhető el.