2030. december 30. 7:00

Recesszió helyett inflációt éreznek az amerikai fogyasztók

Korábbi cikkünkben bemutattuk a „furcsa amerikai recesszió” jelenségét, most a kiskereskedelmi forgalom statisztikáján keresztül szemléltetjük, hogy miért is tekinthető egyelőre technikainak a világ legnagyobb gazdaságának visszaesése.

 

 

A lenti ábrán látható az amerikai kiskereskedelmi forgalom alakulása, kék színnel folyó áron, zöld színnel reáláron, azaz kiszűrve az egyre jelentősebb infláció hatásait. Két érdekes jelenségre érdemes felhívni a figyelmet. 

Egyrészt, a zöld grafikon alapján valóban kijelenthető, hogy az amerikai kiskereskedelmi forgalom nem mutatja a recesszió jeleit, nem hogy csökkenne, reáláron számolva a 2021 júliusi értékhez képest még bővült is – mintegy két százalékkal. A legutóbbi súlyos recesszió során, azaz a 2008/09-es ingatlanpiaci válság alkalmával szemmel láthatóan visszaesést mutatott a kisker forgalom, azaz egyelőre valóban nem úgy tűnik, hogy a jelen gazdasági helyzet valódi reálgazdasági recesszióvá mélyülne.

usa_kisker


A másik érdekesség a sötétkék ábrához kapcsolódik. Ez a grafikon mutatja a kisker forgalmat folyó áron, ami ugyan év/év alapon 10 százalékos bővülést mutat, ami az elmúlt két évtized adataihoz képest példa nélküli erősödésnek számít, a növekmény szinte teljes egészében a – júliusban 8,5 százalékosnak mért - infláció megugrásának tudható be. 

A kiskereskedelmi forgalom alapján tehát egyelőre reálgazdasági visszaesés valóban nem, sokkal inkább egy jelentős inflációs sokk látszik a világ legnagyobb gazdaságában. 

Az eredeti elemzés itt érhető el.