2021. szeptember 09. 7:00

Sorrendben a szociális hálók hatékonysága, Magyarország az élmezőnyben

A magyar társadalombiztosítás és szociális háló kiemelkedő mértékű hatékonysággal működik és járul hozzá a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez – mutatnak rá az ILO közgazdászai.


Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy Európában a legnagyobb a szociális hálók lefedettsége, most az ILO tanulmánya alapján azt vizsgáljuk hogy az egyes országok adórendszerei milyen mértékben csökkentik a jövedelmi egyenlőtlenségeket. 

A lenti ábra mutatja az ILO szakembereinek számításait, zöld oszlopok jelzik az adott országok jövedelmi egyenlőtlenségeit – Gini együttható, amely 0 és 1 között méri az egyenlőtlenséget, a nagyobb számok nagyobb egyenlőtlenséget jelölnek -, a világos és sötét kék színek mutatják, hogy mennyi lenne a Gini együttható társadalombiztosítás és szociális hálók nélkül.

 

Gini_600


Mindezek alapján a piros kis négyzetek szemléltetik a jobb oldali tengely mentén, hogy az adórendszerekkel az államok milyen mértékben képesek csökkenteni a jövedelmi egyenlőtlenségeket. Az országokat is ez alapján tették sorrendbe az elemzők, amely sorrendben Magyarország – Svédország, Belgium és Írország után – a negyedik, azaz kijelenthető, hogy a magyar társadalombiztosítás kiemelkedő hatékonysággal járul hozzá a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez.

Nem meglepő módon a lista élén az európai országok szerepelnek, miközben például az indiai, vietnámi vagy épp mexikói szociális hálók hatékonysága szerénynek mondható.

Az eredeti elemzés itt érhető el.