2021. december 09. 7:00

Szegénység, munkanélküliség, koronavírus – mitől félünk a legjobban?

Míg a pandémia kirobbanásakor, 2020 tavaszán egyértelműen a koronavírus tartotta félelemben az emberiséget, addig ma már többen tartanak a szegénységtől vagy a munkanélküliségtől, mint a vírustól.

Az Ipsos havi 20 000 felnőttet – 16-64 éves lakosság – kérdez meg 28 országban arról, hogy mi az ami miatt a legjobban aggódnak. Az eredményekről a Statista közgazdászai készítettek egy látványos ábrát – lásd lent -, amiből kitűnik, hogy a piros vonallal jelzett koronavírus tavaly tavasszal még toronymagasan vezette a felmérést, ma már azonban többen aggódnak a szegénység – lila vonal az ábrán - vagy a munkanélküliség – világos kék vonal - miatt.

abra_kockazat


Érdekes, hogy a korrupció és a bűnözés most megközelítőleg annyi fejfájást okoz a megkérdezetteknek, mint a koronavírus. Továbbá feltűnő, hogy a koronavírus kapcsán jelzett félelem meredeken csökken, amely trend ha fennmarad, akkor néhány hónap múlva már a vizsgált ötből a legkisebb kockázatként lesz számon tartva a vírus. 

Ez a változás különösen azért érdekes, mert az Omikron variáns megjelenésével és a harmadik/negyedik hullámok felfutásával elméletileg lenne ok a félelemre a koronavírus kapcsán. A felmérés ugyanakkor azt mutatja, hogy a lakosság egy része nem lát okot különösebb aggodalomra. 

Az eredeti elemzés itt érhető el.