2022. június 13. 7:00

Világviszonylatban is jól teljesít a magyar munkanélküliség

Az eurózónában 6,8 százalék, az Európai Unióban 6,2 százalék, az OECD tagországokban 5,0 százalék volt a munkanélküliség 2022 áprilisában, míg Magyarországon 3,4 százalékot mértek a statisztikusok.

Az OECD készített egy szemléletes ábrát arról – lásd lent -, hogy miként alakult az áprilisi munkanélküliség az egyes országokban. Jól látható, hogy rendkívül széles skálán mozognak az adatok, Spanyolországban például 13,3 százalékot mértek a szakemberek, míg Csehországban mindössze 2,4 százalékot. 

Magyarországon 3,4 százalékos munkanélküliséget regisztráltak 2022 áprilisra, ami világviszonylatban is az egyik legalacsonyabb értéknek számít. A régiónk ebben a tekintetben egyébiránt kedvező képet fest, a cseh adat a legalacsonyabb mind közül, de a magyar és a lengyel – 3,0 százalék - érték is rendkívül kedvező, míg a szlovák munkanélküliség 6,3 százalékon alakult áprilisban. 

munka_april


Érdekességként szerepel még az ábrán a 2020 februári adatsor sárga színnel, ami a pandémia előtti állapotot tükrözi. Ez alapján szinte valamennyi országra igaz, hogy hiába ugrott meg a koronavírus válságban a munkanélküliség, mára az értékek a korábbi szintek alá estek vissza.

Az OECD elemzése itt olvasható teljes terjedelemben.