2022. február 11. 7:00

Vírusválság előtti szinten a munkanélküliség az Európai Unióban

A pandémia előtti értékre csökkent a munkanélküliségi ráta Európában, miután a gazdaságok épp olyan gyorsan álltak talpra, mint amilyen hirtelen jött a 2020 tavaszi leállás.

Az Eurostat decemberi statisztikája szerint az Európai Unióban 6,4 százalék volt a munkanélküliségi ráta, szemben a pandémiat alatt mért 7,7 százalékos csúccsal, és a vírusválság előtti 6,5 százalékos értékkel. 

A munkanélküliségi mutató értéke a lenti ábrán követhető - nagyításért klikk a képre! -, pirossal látható az eurózóna, kékkel az Európai Unió rátája. A 2012 óta tartó masszív javuló trend 2020 tavaszán rövid időre megtört, de egyelőre úgy tűnik, hogy tartós munkaerőpiaci problémákat nem okozott a koronavírus Európában.

abra_600


A részletes, országonkénti bontásból az is kiderül, hogy igen jelentős különbségek adódnak az egyes országok közt, Spanyolországban például 13,0 százalékos munkanélküliséget mértek a statisztikusok, míg a másik véglet Csehország, ahol mindössze 2,1 százalékos a ráta. Magyarországon 3,7 százalékos a munkanélküliség, melynél alacsonyabb munkanélküliségre csupán négy EU-tagországban van példa.

Az eredeti elemzés itt érhető el