2021. október 27. 9:00

Zöld vs. fosszilis energia: a verseny már el is dőlt

Az elmúlt években egyértelműen eldőlt a verseny a zöld energia javára, innen a növekedés exponenciális és rendkívül gyors lesz, annyira, hogy óvatos becslés mellett is 25 év múlva már megújuló energia láthatja el a teljes bolygót.

Jules Kortenhorst, a Rocky Mountain Institute kutatója a Project Syndicate oldalon megjelent elemzésében bemutat két, zöld energiával foglalkozó elemzést, melyek az elmúlt évek tendenciái alapján már ki is hirdetik: a fosszilis energia tartós leszálló, míg a zöld energia meredek emelkedő tendenciába került.

A lenti ábra az S&P 500 Energy indexet, azaz a világ legjelentősebb részvényindexének fosszilis komponenseinek teljesítményét – kék színnel – míg piros színnel az S&P Global Clean Energy Index, azaz a globális zöld energia vállalatok alakulását mutatja 2020-ra vonatkozóan.

 

belso_600


Jól látható az éles elválás, miközben a fosszilis energia komoly mínuszban zárta a meredek tőzsdei felfutást hozó 2020-as évet, addig a megújuló energia masszívan emelkedett, egyértelműen jelezve, hogy a befektetők utóbbi mellett teszik le a voksukat. A kutatók rámutatnak, hogy az ilyen éles befektetői elválást minden esetben a győztesnek hirdetett iparág exponenciális felfutása szokta követni.

A hivatkozott elemzések arra számítanak, hogy a megújulók 25 év múlva akár az egész Földet elláthatják majd energiával. Ez a helyzet gyors cselekvést tesz szükségessé, aki ebben a helyzetben bátran felül az uralkodó tendenciára, az komoly nyereséget érhet el a soron következő évtizedekben.

Az eredeti elemzés itt érhető el.