2019. december 02. 12:30

Domokos László: egy év alatt 800 milliárd forinttal fehéredett a gazdaság

Szemlátomást működik a fenntartható kifehérítés modellje: tavaly a költségvetés bevételei 6,2 százalékkal haladták meg a tervezettet, ez mintegy 750-800 milliárd forintos többletet jelentett - mondta a Növekedésnek adott interjújában Domokos László. Az ÁSZ elnöke szerint a fehéredés jó alap lehet az egyszámjegyű szja mihamarabbi bevezetésére.

Az Országgyűlés múlt héten fogadta el a 2018-as zárszámadást, amelynek az ellenőrzését az ÁSZ is elvégezte. Milyennek értékeli a tavalyi költségvetés végrehajtását?

Fegyelmezettnek. Megállapítottuk, hogy a költségvetési intézményrendszer 2018-ban is biztosította a közpénzekkel való gazdálkodás szabályszerűségét. Szemlátomást működik a fenntartható kifehérítés modellje: tavaly a költségvetés bevételei 6,2 százalékkal haladták meg a tervezettet, ez mintegy 750-800 milliárd forintos többletet jelentett. Gondoljunk csak bele, 2010-ben 235 milliárd forinttal, 2013-ban pedig 534 milliárd forinttal kevesebb adóbevétel folyt be a büdzsébe az előzetesen tervezettnél. A legutóbbi lezárt évben pedig az egyébként is magasabban tervezett bevételek is túlteljesültek. Ez hatalmas eredmény.

Minek köszönhető ez Ön szerint?

Súlyos örökséggel jöttünk ki a 2008-as nemzetközi pénzügyi válságból, és egészen 2013-ig fizettük ennek az árát. A kormánynak gyakorlatilag hadigazdálkodást kellett folytatnia: miután a költségvetési bevételek rendre elmaradtak a várttól, előfordult, hogy év közben is adót kellett emelnie, illetve bevezette a sok vitát kiváltó ágazati különadókat. A fordulatot - többek között - az első online pénztárgépek elindulása jelentette. Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként jelentette be 2012-ben, hogy az országban működő pénztárgépek és az adóhatóság rendszereit online össze kívánják kapcsolni az adóelkerülés visszaszorítása érdekében. Ezzel elindította a gazdaság fehéredésének folyamatát, és lerakta az ügyfélbarát adózási rendszer alapjait.

Domokos László
(Fotó: Kőhalmi Péter)


Miután a környezet támogatóvá vált, a jogkövető módon adózó és vállalkozó állampolgárok is kedvezően álltak a folyamathoz és erősödött az adófizetési hajlandóságuk. Így vált a fehérítés a korrupció elleni küzdelem legsikeresebb eszközévé.

Az adatok mit mutatnak, mekkora volt a fehéredés mértéke?

Az egyik 2013-as jelentésünkből még az derült ki, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által nyilvántartott adó- és vámhátralékok állománya több mint 2200 milliárd forintra rúgott. Ez az összeg folyamatosan nőtt, illetve újratermelődött. Ez volt a legtöményebb korrupció, hiszen olyan közpénzek tűntek el, amelyeket be kellett volna fizetni az államkasszába, ehelyette azonban magánzsebekbe vándoroltak. Persze más országokban is felgyülemlenek az adóhátralékok, de nem mindegy, hogy milyen nagyságrendben.

Magyarországon akkoriban 23 százalékra lehetett tenni az úgynevezett áfarést, a kivetett és a valóban a költségvetésbe érkező általános forgalmi adó közti különbséget. Ezt sikerült 2018-ra 9 százalékra csökkenteni az Európai Statisztikai Hivatal értékelése szerint. Ez önmagában bizonyítja, hogy mindössze néhány év alatt milyen dinamikus fehérítést ért el Magyarország. Mindez azt is mutatja, hogy rendszerszintű a korrupció elleni fellépés Magyarországon.


Az interjú teljes terjedelemben a Növekedés.hu oldalon, ide kattintva olvasható.