2019. november 14. 11:12

Fókuszban a kórházak - Konferencia összefoglaló

Az egészségügy, azon belül is a kórházak korrupciós kockázatairól tartottak előadást az Állami Számvevőszék "Jó gyakorlatok" szeminárium sorozatában "Fókuszban a kórházak" címmel tartott konferenciának előadói. A résztvevők megismerhették a kórházak számvevőszéki ellenőrzésének tapasztalatait és indokoltságát, a kórházak gazdálkodásának kormányzati célkitűzéseit, illetve az ÁSZ integritás felmérésének kórházakra vonatkozó megállapításait.


Domokos László: Jól vezetett kórházakra van szükség

"€žA törvényi előírásoknak való megfelelés a gazdálkodásban éppen olyan lényeges, mint az orvos-szakmai protokollok betartása a gyógyításban, ezért fontos, hogy a kórházak betartsák a gazdálkodásukra vonatkozó törvényi előírásokat" - hangsúlyozta az Állami Számvevőszék elnöke, az ÁSZ által az elmúlt években ellenőrzött kórházak főigazgatóinak szervezett vezetőképzés nyitószemináriumán.

 

Domokos László

 

Domokos László hozzátette: az ÁSZ is érzékeli a finanszírozási és strukturális problémákat, néhány hónapja nyilvánosságra hozott elemzésében rámutatott, hogy az egészségügy finanszírozási rendszere a jelenlegi formájában nem fenntartható. Az ÁSZ öthetes vezetőképzésén mintegy 20 központi költségvetési intézményként működő kórház elsőszámú vezetője vesz részt. Domokos László előadásáról bővebben itt olvashat.

Nagy Imre: Fontos a stabil belső kontrollrendszer

A közpénz és közvagyon felhasználása miatt kiemelten indokolt a kórházak ellenőrzése, hangzott el az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetőjének előadásában. Dr. Nagy Imre a számvevőszék "jó gyakorlatok" szeminárium sorozatának legújabb állomásán fontosnak nevezte a szervezetek megbízható, stabilan működő belső kontrollrendszereit, mivel segítségükkel csökkenteni lehet az intézményeken belül előforduló hibák és szabálytalanságok kockázatát.

 

Dr. Nagy Imre

 

A kórházak átlátható, kiszámítható és stabil működése össztársadalmi érdek. Az állami fenntartású egészségügyi intézmények közpénzt és közvagyont használnak, illetve közfeladatot látnak el. Működésükkel hatást gyakorolhatnak a költségvetés egyensúlyára, ami indokolttá teszi ellenőrzésüket, hívta fel a figyelmet előadása bevezetőjében Dr. Nagy Imre. A számvevőszék felügyeleti vezetője a konferencián és közpénzügyi képzésen összefoglalta az ellenőrzési folyamatok hasznosulását. Mint mondta, elengedhetetlen egy intézkedési terv, továbbá a kórházak ellenőrzésének tapasztalatairól szóló elemzés elkészítése. Fontosnak nevezte a tematikus, szakmai konferenciák megrendezését, életre hívását, kiemelte a számvevőszék „Jó gyakorlatok" szeminárium-sorozatának jelentőségét. Az előadásról bővebben itt olvashat.


Szigeti Szabolcs: A strukturális változásokat ösztönző rendszerre van szükség

Olyan finanszírozási rendszerre van szükség, ami ösztönzi a struktúraváltást az egészségügyben, hangsúlyozta az Állami Számvevőszék "jó gyakorlatok" szeminárium sorozatának legújabb állomásán az Emmi helyettes államtitkára. Szigeti Szabolcs szerint a változás legfontosabb feltétele az együttműködés, és az, hogy annak minden feltételével foglalkozzunk.

 

Szigeti Szabolcs

 

Janus-arcúnak nevezte előadása bevezetőjében az egészségügyet és az erről való gondolkodásunkat az Emmi helyettes államtitkára. Emlékeztetett, a közgazdászok és vezető politikusok már többször kiemelték a kórházi gazdálkodás kettősségét, szűkösséget és pazarlást egyszerre tapasztalnak. "€žValójában a kettőség az értékelési szempontok sokasságában elmondható az egészségügyről" - húzta alá Szigeti Szabolcs. Az előadásról bővebben itt olvashat.

Németh Erzsébet: Korrupciós kockázatok és egészségügy

A kórházakat magas kockázati szint és az átlagnál magasabb kontrollszint jellemzi - húzta alá a 2019-es integritás felmérés legfőbb megállapításait az Állami Számvevőszék "Jó gyakorlatok" szeminárium sorozatában "€žFókuszban a kórházak" címmel tartott konferencián Dr. Németh Erzsébet, az ÁSZ felügyeleti vezetője. Idén - immár a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködésben - kilencedik alkalommal végezte el az Állami Számvevőszék az integritás felmérését, melynek célja a közszféra intézményi szintű korrupciós kockázatainak, illetőleg azok mérséklésre hivatott kontrollok szintjének felmérése - mutatott rá előadásában Dr. Németh Erzsébet.

 

Dr. Németh Erzsébet

 

A felmérés holland módszer adaptálásával és továbbfejlesztésével, online kitöltéssel és önkéntes rendszerben történik. A 2019. évi felmérésben minden eddigieknél több, összesen 4000 intézmény vett részt, köztük 126 egészségügyi intézmény és 66 kórház. A felmérés eredményiről Dr. Németh Erzsébet elmondta, hogy a kórházakat magas kockázati szint - 34 százalék, szemben a 18 százalékos intézményi átlaggal - és az átlagnál magasabb kontrollszint jellemzi - 66 százalékos szint, szemben a 48 százalékos intézményi átlaggal. Az előadásról bővebben itt olvashat.