2019. november 08. 12:40

Innováció és ellenőrzés - Konferencia összefoglaló

Magyarország élen jár abban, hogy megfelelő válaszokat adjon a Fintech világ kihívásaira, a digitális pénzügyi szolgáltatások robbanásszerű fejlődése alapvetően befolyásolja a pénzügyi szolgáltatások piacát, a magyar költségvetési politika önmagában egy innováció, a sikeres jövő kulcsa a versenyképességünk növelése - sok más érdekesség mellett ezeket a főbb megállapításokat tették az MPGE-konferencia második napjának előadói. Az első napról készült összefoglaló itt olvasható.

Kandrács Csaba: innováció a pénzügyi felügyelés területén

A Fintech, vagyis a digitális pénzügyi szolgáltatások robbanásszerű fejlődése alapvetően befolyásolja a pénzügyi szolgáltatások piacát, így a felügyeleti szerveket is új kihívások elé állítja - emelte ki Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesületének (MPGE) éves konferenciáján. Mint mondta: Magyarország - illetve a Magyar Nemzeti Bank - élen jár abban, hogy megfelelő válaszokat adjon a Fintech világ kihívásaira.

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke

Hangsúlyozta: alapvető dilemma, hogy miként alkalmazzuk az innovatív digitális technológiákat a pénzügyi felügyelés területén. Rámutatott: szabályozói oldalról olyan keretrendszer kialakítása a cél, amely a kockázatok minimalizálása mellett megfelelő mértékben támogatja az innovációk terjedését. Az előadásról bővebben itt olvashat.

Kovács Árpád: a magyar költségvetési politika önmagában egy innováció

Ha az innovációra úgy tekintünk, mint tudástőke megteremtésére a fejlődés érdekében, akkor kijelenthetjük, hogy a Költségvetési Tanács létrehozása és működése is ezen folyamat része, azaz maga az innováció a szabályalapú költségvetés érvényesítésével - kezdte előadását Dr. Kovács Árpád. A Költségvetési Tanács az elmúlt években számos innovatív megállapítással segítette a magyar állam hatékony működését. A 2013. évi költségvetési törvény előkészítésénél például alternatív makrogazdasági pálya készítését kérte, a 2015. évi költségvetésnél a makrogazdasági célokat övező veszélyek kivédése érdekében erőteljes tartalékolást tartott szükségesnek, a 2020. évi költségvetési bevételek teljesíthetőségét pedig a gazdaság további fehérítéséhez kötötte - mutatott rá a Költségvetési Tanács elnöke.

Dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke

A Költségvetési Tanács tevékenységének számottevő hatásai mutathatók ki az államháztartásra vonatkozóan - hangsúlyozta Dr. Kovács Árpád. Az egyes években a költségvetési tervezésben mind jobban érvényesítették az egyensúlyi szempontokat, az államháztartási gazdálkodásban egyre erőteljesebben megjelennek a hatékonysági szempontok és a Költségvetési Tanács komoly szerepel bírt a túlzottdeficit eljárás 2013. évi megszüntetésében is - sorolta az eredményeket az elnök. Az előadásról bővebben itt olvashat.

Tódor Tünde: Hatékonyság-növelő a Magyar Államkincstár auditrendszere

Széles az auditálandó folyamatok palettája, de a rendelkezésre álló eszközök lehetővé teszik a hatékony és hibamentes munkavégzést, mondta előadásában Tódor Tünde, a Magyar Államkincstár ellenőrzési igazgatója a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesületének éves konferenciáján.

Tódor Tünde, a Magyar Államkincstár ellenőrzési igazgatója

Mit jelent valaki számára, hogy ellenőrként dolgozik? - tette fel a kérdést az ellenőrzési igazgató beszéde bevezetőjeként. Mint mondta, mindenkinek van egy belső személyes motivációja, amiért nap mint nap eredményeket mutat fel, hozzájárulva ahhoz, hogy stabilan működjön az államháztartás. "A saját eszméik és belső indíttatásuk azok, amiért végzik a munkájukat" - fogalmazott Tódor Tünde.

150 fölött van azoknak a tevékenységeknek a száma, amiket auditálni kell, mutatott rá azzal kapcsolatban, hogy nagy kihívást jelentett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2 évvel ezelőtti integrációja a szervezetbe. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz számos jogcím tartozik, emlékeztetett. "A kollégák specializálódnak, mivel igen széles a paletta". Az előadásról bővebben itt olvashat.