2013. július 16. 15:29

''Költségvetési politika - gazdasági növekedés''

A költségvetés első hat hónapjának és a gazdaság rövid távú kilátásainak értékelésével egybekötött szakmai konferenciának idén az Állami Számvevőszék központi székháza adott otthont. A „Költségvetési politika - gazdasági növekedés" című szemináriumon előadást tartott Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, Dale A. Martin, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke, Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója és Fazekas Károly, az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének főigazgatója. A konferenciáról online közvetített az ÁSZ Hírportál.


Kovács Árpád: Tartható a 2013-as hiánycél
A Költségvetési Tanács a 2012. II. félév - 2013. I. félévi időszakot véleményezve teljesíthetőnek tartja a 2013-as hiánycél betartását - mondta el Dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság „Költségvetési politika - gazdasági növekedés" című közös szemináriumán. Az elmúlt időszak véleményezése mellett a Költségvetési Tanács helyzetét is értékelte a Tanács elnöke.

Domokos László: Az ÁSZ rajta tartja a szemét a költségvetésen
Elemzéseivel az Állami Számvevőszék is hozzájárult ahhoz, hogy a Költségvetési Tanács tavaly és idén minden döntését megalapozottan és konszenzussal hozta meg - mondta el Domokos László ÁSZ-elnök, a Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság „Költségvetési politika - gazdasági növekedés" című szemináriumán. Hozzátette: az ÁSZ szisztematikus ellenőrzései nélkül a Tanács nem tudott volna megalapozott véleményt adni az államadósság-szabály teljesüléséről.

Balog Ádám: Tovább folytatódhat a hazai GDP növekedése
A magyar gazdaság az év elején kikerült a recesszióból, a növekedés pedig a következő negyedévekben is folytatódhat - mondta el Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság „Költségvetési politika - gazdasági növekedés" című szemináriumán. A jegybank alelnöke hozzátette: a kedvező pénzpiaci környezet fennmaradásával folytatódhat a jegybanki alapkamat csökkentése.

Dale A. Martin: Van hatása a költségvetési politikának a beruházásokra
A költségvetési politika több csatornán keresztül befolyásolja az üzleti környezetet, ennek pedig kimutatható hatása van a vállalatok beruházási hajlandóságára - mondta Dale A. Martin, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke a Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság „Költségvetési politika - gazdasági növekedés" című közös szemináriumán.

Szűcs Tamás: Közös érdek a gazdasági és költségvetési politikák összehangolása
Az uniós intézmények és az Európai Unió tagállamai közötti partneri viszony szükségességét és az eddigi együttműködés kölcsönös előnyeit emelte ki előadásában Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, a Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság szemináriumán. Hangsúlyozta: az európai gazdasági reformfolyamat csak akkor lehet sikeres, ha az országok magukénak érzik a teendőket.

Palócz Éva: Gyenge az összefüggés a magyar és a német GDP között
Fegyelmezett fiskális politikára van szükség a kiegyensúlyozott államháztartáshoz - erről is beszélt Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója, a Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság „Költségvetési politika - gazdasági növekedés" című szemináriumán. Az előadó kiemelte: 2010 óta lazult a magyar és a német gazdaság függőségi viszonya.

Fazekas Károly: A képességek megismerése és fejlesztése a jövő kulcsa
Többek között a nyitott, exportorientált gazdaság, a magas beruházási és megtakarítási hányad a sikeres felzárkózás titka - mondta el Fazekas Károly az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont főigazgatója, a Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság „Költségvetési politika - gazdasági növekedés" című szemináriumán. Az előadó hangsúlyozta: a gazdasági fejlődéshez koordinált szakpolitikai intézkedésekre van szükség, különösen az oktatás, az infrastruktúra-fejlesztés és az innováció területén.