2020. február 20. 13:47

Pénzügyi tudatosság és biztonság - Econventio-konferencia

Kilencedik alkalommal került megrendezésre az Állami Számvevőszék és az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület közös évértékelő konferenciája, melynek középpontjában a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése és a családok pénzügyi biztonságának erősítése állt. A konferencián az Állami Számvevőszék elnöke és Budapest Főváros Kormányhivatal kormánymegbízottja együttműködési megállapodást írt alá.


Domokos László: Erősíteni kell a megtakarítási hajlandóságot

Erősíteni kell a lakosság megtakarítási hajlandóságát és képességét - hangsúlyozta előadásában Domokos László. Az ÁSZ elnöke felhívta a figyelmet, hogy a személyi hitelek adósságcsapdába sodorják a lakosságot. "A fekete felhők már gyülekeznek" - húzta alá az ÁSZ elnöke, ezért még időben fel kell készülni a nehezebb időkre. Mint mondta: "Meg kell tanítani az embereket arra, hogyan tegyék félre az első ezer forintot, hiszen az egyik legnagyobb érték, a biztonság."

 

Domokos László

 

Domokos László rávilágított: Számos nemzetközi és hazai kutatás hívta fel a figyelmet arra, hogy a magyar lakosság pénzügyi kultúrája elmarad a kívánatostól, annak ellenére, hogy pénzügyi kultúra fejlesztésével számos szervezet foglalkozik. Kifejtette, hogy az OECD által végzett kutatások eredményei is arra világítottak rá, hogy a magyar családok pénzügyi ismeretei hiányosak. Pozitív megállapítás a korábbi évekhez képest, hogy kevesebben küzdenek napi megélhetési gondokkal, ugyanakkor többletjövedelmet csak kevesen tesznek félre a "nehezebb napokra". A kedvező környezet, a reálbérek növekedése mellett a lakosság kevésbé lett előrelátó a pénzügyeket illetően. Az előadás teljes egészében itt olvasható.

Sors László: A hangsúly az új generációk megszólításán van

A tudatos adózás ösztönzéséről és az új generáció megszólításáról osztotta meg gondolatait Dr. Sors László államtitkár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetője. Az a nagy kérdés, hogy mit tehet a NAV annak érdekében, hogy kedvezőbbek legyenek a következő évi Econventio teszt eredményei - kezdte előadását Dr. Sors László. Az adóhivatal vezetője a fenti kérdésre adott válaszként bemutatta a NAV adótudatosságot támogató tevékenységeit, úgy mint az ismeretterjesztést, a NAV könnyen használható megoldásait, a speciális segítségnyújtást, a közvetlen kapcsolatok kiépítését és a brandépítést. Utóbbi azért rendkívül fontos, hogy az adózók tudják, mit is csinál az adóhivatal. Célzott eszközöket alkalmazunk az adótudatosság erősítésére, a hangsúly az új generációk megszólításán van - tette egyértelművé az előadó.

 

Sors László

 

A legutóbbi Nemzeti Adókonzultáció során a NAV megkérdezte a jelenlévőket, hogy milyen eszközökkel javíthatná az adózási morált. A szakértők 48 százaléka mondta azt, hogy a tudatos adózást segítő, igazságos és kiszámítható adórendszer segíti leginkább az adótudatosság és az adómorál javulását. A megkérdezettek 22 százaléka az adózási ismeretek beépítését a közoktatásba és a fiatalok szemléletformálását említette, 16 százalékuk mondta azt, hogy a NAV-nak kellene közérthetőbben tájékoztatnia az adózókat, továbbá 14 százalékuk említette az ellenőrzéseket és a bűnügyi eszközöket. Az előadás teljes egészében itt olvasható.

Kocziszky György: A pénzügyi kultúra több mint a kamatszámítás ismerete

A pénz, a pénzügyi piacok tisztességének kérdése évezredek óta foglalkoztatja az embereket - kezdte előadását Prof. Dr. Kocziszky György, a Miskolci Egyetem professzora, az MNB Monetáris Tanácsának tagja. Mint mondta, eme kiemelten fontos témával kapcsolatban három kérdést kell feltétlenül érinteni. A pénz jelenti-e a lelkét mindennek? A pénznek van-e szaga? A pénz elhomályosítja a bölcsességet?

 

Kocziszky György

 

Hangsúlyozta ugyanakkor: ezekre az állandó kérdésekre térben és időben folyamatosan változnak a válaszok. Rámutatott: a pénzpiaci turbulenciák közel háromnegyede etikai okokra vezethető vissza. Ennek okai az úgynevezett autista hedonizmus, tehát amikor az egyetlen cél a haszon, a pénz hatalmi funkciója, a piac szabályzó erejébe vetett vak hit, a felelőtlen pénzteremtés, "moral hazard". Az előadás teljes egészében itt olvasható.

Sápi Ákos: A pénzügyi tudás mellett az értékrend is fontos

Sápi Ákos, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület elnöke a konferencián bemutatta az Egyesület 2019-es tevékenységét. Az economia, a pénzügyi tudás fontos, de emellett ugyanennyire fontos az értékrend és a gondolkodásmód is - kezdte előadását az Econventio elnöke. Sápi Ákos előadásában bemutatta az Econventio pénzügyi tudás és pénzügyi attitűd mérésére alkalmas tudományos modelljét. Az index három fő területet vizsgál, a pénzügyi tudást, a számolási készséget és a pénzügyi attitűdöt.

 

Sápi Ákos

 

Sápi Ákos bemutatta, hogy az Econventio a Szegedi Tankerületi Központtal karöltve pilot jelleggel pénzügyi tesztet állított össze, amely reális és elgondolkodtató képet adott az általános iskolás korosztály pénzügyi tudásszintjéről és attitűdjéről. Az éves legfontosabb program a 14-20 éves középiskolásoknak szóló Econventio teszt volt, ezt 2019-ben összesen 310 középiskola tanulói töltötték ki, amely jelentős bővülést jelent a 2011-ben mért 62 iskolához képest - ismertette az eredményeket Sápi Ákos, hozzátéve, hogy 9 év alatt a tesztet már több, mint 115 ezren töltötték ki. Az előadás teljes egészében itt olvasható.

A korrupciót elutasítják, ismerik a kockázatokat

A válaszadók a korrupciót elutasítják, a környezetvédelem fontos szerepet játszik életükben, ismerik az internetes vásárlások buktatótit - így foglalta össze az Econventio Tesztek eredményeit a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja. Dr. Kovács Péter hangsúlyozta, a középiskolások és a felnőtt korosztály azonos területeken, kérdéskörökben produkáltak gyengébb eredményeket 2019-ben a korábbiaknál. Dr. Kovács Péter előadásán az Econventio Tesztet, valamint a felnőtt kutatás eredményeit ismertetve rámutatott: a középiskolások jelentős része helyesen definiálta a mobiltálca fogalmát, míg a felnőtteknél nagyjából egyenlő a jó és rossz választ adók aránya. "Szolgáltatás, amely a pénztárcájában hordott papír- és plasztik alapú kártyáit az okostelefonjába költözteti egy mobilalkalmazás segítségével" - így foglalta össze a fentieket a Szegedi Tudományegyetem dékánja.

 

Kovács Péter

 

A tesztkérdések érintették azt is, hogy mikor kérik/kérhetik el a megbízható internetes áruházak a bankkártya adatait e-mailben. Dr. Kovács Péter az erre vonatkozó adatsorokat részletezve kiemelte: a tendencia itt fordított képet mutat, hiszen a középiskolások körében alacsonyabb azoknak az aránya, akik azt válaszolták, hogy soha, bár már a fiatalok körében is tapasztalható a pénzügyi tudatosság ezen formája. A felnőtt válaszadók esetében a megkérdezettek több mint 60 százaléka azt válaszolta, hogy egy online szolgáltatást végző cég soha nem kér ilyet az ügyfeleitől. Az előadás teljes egészében itt olvasható.

Plesovszkiné Újfaluczki Judit: Lesz folytatása az általános iskolás pénzügyi tesznek

Az első általános iskolás Econventio teszt eredményéről, céljáról és küldetéséről számolt be előadásában Plesovszkiné Újfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója. Hangsúlyozta, hogy a Szegedi Tankerületi Központ stratégiai célja olyan iskolák, tanár- és diákközösségek kialakítása, amelyek nyitottak az innovációra, létszükségletüknek érzik a megújulást, az újfajta oktatási megoldások kipróbálását, bevezetését.

 

Plesovszkiné Újfaluczki Judit

 

Fókuszban a tantárgyakon átívelő készségek, a kritikus gondolkodás, a kezdeményező-kézség, a problémamegoldás, a tanulási készség és a közös munkavégzés képességének fejlesztése, azaz a horizontális kompetenciák fejlesztése - tette hozzá. A minőség javításának folyamatában a diákok szempontjából a legfontosabb tényező a használható, alkalmazható, továbbfejleszthető versenyképes tudás megszerzése - mutatott rá az igazgató. Az előadás teljes egészében itt olvasható.