2021. június 04. 7:00

A nyersolaj- és földgázárak hatása a török tőzsde árindexeire és részvényárfolyamaira

A jelen tanulmány ismerteti, hogy a világ értéktőzsdéin miként alakulnak az árfolyamok, és azok hogyan függnek az olaj- és földgáz bekerülési árától. Bemutatja azokat a fontosabb tanulmányokat és elért eredményeket, amelyek az árak részvényindexre és ipari részvényekre gyakorolt hatását, valamint az olajárszinttől való függését vizsgálják. Jelen dolgozat egy ökonometriai tanulmányt mutat be az értékpapírpiacokon elérhető kínálatról, amely lehetővé teszi, hogy meghatározzuk a részvényindex és az ipari részvények napi árfolyamváltozásainak főbb sajátosságait a 2012. május 13-tól a 2019. december 1-jéig tartó időszakban. (Pénzügyi Szemle 2021/1.)

Nurkhodzha Akbulaev - Basti Aliyeva - Shehla Rzayeva

A közgazdaságtanban a korrelációs elemzést széles körben alkalmazzák, mivel a különböző gazdasági mutatók valamilyen módon összefüggenek. Például, amikor statisztikai adatokkal kívánjuk megállapítani, hogy mennyire szoros kapcsolat áll fenn bizonyos indikátorok között, hogy ezáltal meghatározzuk a kapcsolat típusát, és helyes döntéseket hozzunk, akkor korrelációs elemzést kell alkalmazni. Ezt a mutatót szinte minden tudományágban kiszámítják, mivel az eredmény egyszerűen értelmezhető. E mutató lehetőséget nyújt annak ellenőrzésére is, hogy megfelelőek-e valamely gazdasági létesítménynél alkalmazott intézkedések, ami nagyon fontos a gyors gazdasági fejlődést átélő országok számára.

A függetlenül kidolgozott modell alkalmazásával feltártuk, hogy az ipari indexek függősége a világ részvényindexeitől a következő dinamikával rendelkezik - ha a WTISPOT árfolyama 1 egységgel nő, akkor az ARCLK részvényenkénti árfolyama átlagosan 0,155 egységgel csökken. Az eredmények szerint az AKSEN-cég részvényárfolyamai nagyon gyenge kapcsolatban állnak az olaj és a földgáz árfolyamával, és az árfolyamok hosszú távon elveszítik kiegyenlítő hatásukat a törökországi vállalatok esetében, mivel az árfolyam emelkedésekor a vállalatok növelik termelésüket.

Jelen munkánkat ajánljuk a Gretl-program sajátosságainak tanulmányozása céljából, és hasznos lehet azoknak a közgazdászoknak és hallgatóknak is, akik az olajárak részvényárfolyamokra gyakorolt hatásának területén részt vesznek gazdasági kutatási folyamatokban.

...

Nurkhodzha Akbulaev az Azerbajdzsáni Állami Gazdasági Egyetem egyetemi adjunktusa, Basti Aliyeva az Azerbajdzsáni Állami Gazdasági Egyetem PhD-hallgatója, Shehla Rzayeva az Azerbajdzsáni Állami Gazdasági Egyetem PhD-hallgatója

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.