2014. január 24. 9:15

Állami monopóliumok kiszervezése, költségek és hatékonyság

Az állami szerepvállalás mértéke örök dilemma egy gazdaságban, vagyis az, hogy mely szolgáltatásokat nyújtsa az állam, és melyeket a magánszektor. Kutatók azt a kérdést boncolgatják, hogy melyek azok a közszolgáltatások, melyeket érdemes kiszervezni magánbefektetőknek.

Két közgazdász - Emmanuelle Auriol és Pierre M. Picard - tanulmányában arra a következtetése jut, hogy a fejlett gazdaságokban két esetben éri meg kiszervezni bizonyos közszolgáltatásokat: a magas tőkeigényű és kockázatos befektetésekkel működő iparágak - például gyógyszeripar -, vagy az alacsony profitabilitású, esetleg a vidéki társadalmat kiszolgáló közszolgáltatások esetében. Utóbbira a legjobb példa a postai szolgáltatás és a tömegközlekedés.

A fejletlen - például az afrikai országok többsége - államok esetében a legalapvetőbb infrastrukturális és közüzemi szolgáltatásokat érdemes kiadni magáncégeknek, akik egészen biztosan magas áron fognak szolgáltatni, ez ugyanakkor még mindig sokkal jobb, mint a semmi. Az államnak ugyanis ezekben az országokban semmilyen színvonalú szolgáltatásra nincs pénze.

Az eredeti elemzés itt érhető el.