2021. május 21. 7:00

ÁSZ-elemzés: a koronavírus piacgazdasági szövődményei

Az elmúlt hetekben, óvatos lépésekkel ugyan, de hazánkban is elkezdődött a pandémia harmadik hullámát követő nyitás. A gazdaság újraindítása idején érdemes rámutatni azokra a változásokra, amelyek a világméretű járvány következményeként, jelentősen átformálták a gazdaság, és különösen egyes piacok működését. Az Állami Számvevőszék legújabb elemzése ezeket az összetett folyamatokat igyekszik bemutatni.

Talán mindannyian emlékszünk arra, amikor először hallottuk az aggasztó híreket, amelyek megmagyarázhatatlan, vírusos tüdőgyulladásos megbetegedésekről érkeztek a kínai Vuhanból. A koronavírusos betegség, vagy ahogy ma ismerjük, a COVID-19 gyors, globális terjedése egy új világjárvány kezdetét jelentette, amelynek eddig három hulláma sújtotta hazánkat.

A járvány első regisztrált magyarországi esetét 2020. március 4-én jelentették, néhány nappal később, március 11-én pedig a koronavírus elleni küzdelem érdekében létrehozott Operatív Törzs országos veszélyhelyzetet hirdetett ki. Ahogy a legtöbb országban, úgy Magyarországon is jelentősen visszaesett a gazdaság, sokan elvesztették a munkájukat, a járvány terjedésének megfékezésére pedig az emberek mindennapi életét korlátozó intézkedések léptek életbe.

Az emberi életek megmentése érdekében a legfontosabb feladat a védekezéshez szükséges olyan alapvető termékek, mint az orvosi/védő eszközök, a maszkok, a vírustesztek, a lélegeztetőgépek, illetve a fertőtlenítőszerek megfelelő mennyiségben történő biztosítása volt. Ezen eszközök iránt azonban a járványhelyzet kitörésével a világon szinte mindenhol egyszerre jelentek meg az igények, olyan kedvezőtlen helyzeteket teremtve, amelyek során a potenciális ajánlattevők egyenlőtlenül kedvezőbb alkupozícióba kerültek az ajánlatkérővel szemben.

A gazdaság és a piacok működésének további, a járványhelyzet által előidézett vetülete az emberek fokozott biztonságra és közösségteremtésre való törekvése. Ezek különféle megnyilvánulásait mindannyian tapasztaltuk, elég csak az időközönként fellángoló "felvásárlási lázra", az egyes termékek iránt megnövekedett keresletre, vagy az ingatlanpiacok megváltozott működésére gondolnunk. Láthatjuk tehát, hogy a járványhelyzetben nem a megszokott módon alakulnak a piacok, és ez különösen igaz a védekező eszközök piacára.

Mindezek a gazdasági, piaci jelenségeket és folyamatok állnak annak az elemzésnek a középpontjában, amelyet ma hoz nyilvánosságra az Állami Számvevőszék. "A piaci verseny szempontjai a COVID-19 világjárvány időszakában a védekezési eszközök tekintetében" című elemzés célja bemutatni, hogy a világjárvány idején hogyan alakult a védekezési eszközök piaci versenye, melyek az ismérvei ennek a módosult piacgazdaságnak, illetve, hogy milyen szempontokat kellett mérlegelniük a gazdaság szereplőinek. Szakértő kollégáim a piacgazdaságok és a hiánygazdaság fő jellemzőinek bemutatásán keresztül keresik a piaci verseny azon torzulásait, amelyeket a járvány világméretűvé válása idézett elő.

Bízom benne, hogy elemzésünk révén a nyilvánosság is megismeri a világjárvány által előidézett piaci verseny módosulásokat, és ezáltal tudatosabban tud majd viselkedni hasonló helyzetben. Úgy vélem, hogy az összefüggések bemutatásával, az ÁSZ elemzői fontos információval támogathatják a döntéshozók, illetve a jogszabályalkotók munkáját.