Egy ábra arról, hogy mennyire volt különleges év 2020

A 2020-as év sokunk számára soha nem látott kihívásokat tartogatott, de hogy mennyire volt nehéz reálgazdasági szempontból, arról az alábbi ábra tanúskodik: a világ legnagyobb gazdasága 1946 óta nem szenvedett el olyan mértékű visszaesést, mint tavaly.

A Statista közgazdászai a lenti ábrán szemléltetik az Egyesült Államok reál GDP-jének alakulását, zöld színekkel jelölve a fellendülést, pirossal a recessziót hozó éveket. A 2020 tavaszán kirobbanó koronavírus válság 1946 óta nem látott mély visszaesést eredményezett, összességében 3,5 százalékkal morzsolva le a világ legnagyobb gazdaságának reál GDP-jét.

Egy ábra arról, hogy mennyire volt különleges év 2020

A statisztikusok hozzáteszik, hogy a recessziót elsősorban a lakossági fogyasztás és az export visszaesése fűtötte, amit az állami kiadások emelkedése csak tompítani tudott. Az előrejelzések optimisták 2021-re vonatkozóan és a legtöbb közgazdász meredek visszapattanásra számít, és arra, hogy gazdasági szemszögből hamar elfelejthetjük a 2020-as sokkot, az amerikai jegybank azonban egyelőre óvatosságra int és hangsúlyozza, hogy törékeny még a fellendülés.


Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.