Ennyien élnek mélyszegénységben

Dél-Szudán, Burundi vagy a Közép-afrikai Köztársaság, mindben 80 százalék körüli vagy fölötti mélyszegénység jellemző, miközben ez az arány Magyarországon alig több, mint fél százalék.

A Howmuch.net a The World Data Lab adatai alapján készített egy ábrát arról, hogy az egyes országokban mennyien élnek mélyszegénységben, azaz kevesebb, mint napi 1,9 dollárból, megközelítőleg 600 forintból. Az adatok becslések, azaz nem hivatalos népszámlálásból származó számok, és valós idejűek, azaz napjainkra vonatkoznak.

A lenti ábra a lista elejének kiragadott részlete, a teljes ábra a lenti linken érhető el. Az ábra egyszerre mutatja a mélyszegénységben élő lakosság teljes számát, ezt jelöli az ország név alatti szám, és az arányát, melyet az ország csoportok fölötti százalékos érték mutat.

Ennyien élnek mélyszegénységben


A legmagasabb az arány az afrikai országokban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban a becslések szerint 67,2 millióan, Madagaszkáron 21,8 millióan, míg Malawiban 15,4 millióan élnek a szegénységi küszöb alatt. Ők hárman lélekszámot tekintve a legmagasabb értékek, míg százalékosan Dél-Szudán, Burundi vagy a Közép-afrikai Köztársaság állnak a lista élén, 85,80 és 79 százalékkal.

Európai mércével mérve elképzelhetetlen, hogy öt emberből 4-en kevesebb mint 1,9 dollárból éljenek, Magyarországon például hajszállal 0,5 százalék fölötti értéket becsülnek a szakemberek, ami 54 ezer embert jelent. A régióban Lengyelországban 89 ezren, Szlovákiában 48 ezren, míg Csehországban 11 ezren élnek a szegénységi küszöbérték alatt.


Az eredeti elemzés itt érhető el.