2013. december 08. 9:53

Észak-Amerika gazdasági egyesülésének előnyei (Diane Francis)

Ha az Egyesült Államok és Kanada egyesülne, létrehozva ezzel egy észak-amerikai óriásgazdaságot, akkor minden fontos erőforrás adott lenne ahhoz, hogy az új szuperhatalom még évtizedekig dacoljon Kína növekvő gazdasági erejével és étvágyával.

Az egyesült USA és Kanada rendelkezne ugyanis a Föld leggazdagabb nyersanyagkészletével, a legnagyobb tőkeerejével, a legerősebb hadseregével, a legfejlettebb technológiájával, és nem mellékesen az új ország területileg is a legnagyobb lenne. Létrejönne egy teljes mértékben önellátó, és senkitől sem függő gazdasági hatalom, amely a rohamtempóban növekvő távol-keleti gazdaságokkal, elsősorban Kínával eredményesen vehetné fel a versenyt - írja elemzésében Diane Francis, amerikai-kanadai közgazdász.

Az integráció az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezménnyel már el is kezdődött, a két ország kulturálisan és gazdaságilag ezer szállal kötődik egymáshoz, a szükség azonban nagy úr, ha a globális versenyben nem akarnak lemaradni, akkor az eddigieknél jóval szorosabb együttműködésre lesz szükség.

Diane Francis elemzése itt érhető el.