2014. február 06. 7:30

Félrevezető egy kalap alá venni a feltörekvő piacokat (Nicholas Spiro)

Hibás befektetési döntést hoz az, aki homogén csoportként kezeli a feltörekvő piacokat, vagyis egy kalap alá veszi a gyenge fundamentumokkal rendelkező Törökországot az erős alapokkal bíró Magyarországgal.

A „feltörekvő piac" egy elavult és félrevezető kifejezés, ami azt sugallja a befektetőknek, hogy ezek az országok egységesen kezelendők - véli Nicholas Spiro, a londoni Spiro Sovereign Strategy kutatója. Az elmúlt napokban több olyan vélemény is megjelent, mely szerint az erős fundamentumokkal rendelkező feltörekvő országok is kamatemelésre kényszerülhetnek, miután a török jegybank meglepetésre 10 százalékra emelte az irányadó kamatot.

A török gazdaság fundamentumai ugyanakkor sokkal rosszabbak, mint például a magyar, utóbbi ugyanis 0,4 százalékos inflációt, többletes folyó fizetési mérleget és gyorsuló gazdasági növekedést mutat. Nicholas Spiro szerint a piac a soron következő hetekben/hónapokban már különbséget fog tenni erős és gyenge feltörekvő piacok között, vagyis arra számít, hogy az erősek egyre inkább kimaradnak majd a feltörekvő piacokon végigsöprő eladói hullámokból.

Nicholas Spiro véleménye itt olvasható, egy interjú itt tekinthető meg.