2013. november 26. 11:38

Foglalkoztatásösztönző adókedvezmények a munkaerőpiacon

Svraka András, Szabó István és Hudecz Viktor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársai a Pénzügyi Szemlében megjelent tanulmányukban bemutatják a munkáltatói és munkavállalói, valamint a célzott és általános munkát ösztönző adókedvezmények közti döntési szempontokat a magyar munkaerő-piac jellegzetességei mellett. Továbbá megvizsgálják, hogy a 2012-től megszűnt általános adójóváírás, valamint a célzott kedvezmények érintettjei mennyiben különböznek a háztartási ekvivalens jövedelem alapján. (Pénzügyi Szemle 2013/4)

Svraka András - Szabó István - Hudecz Viktor

Az aktivitási ráta Magyarországon és Közép-Európa országainak jelentős részében elmarad az Európai Unió átlagától, amely egyes jól különhatárolható foglalkoztatási csoportnak tulajdonítható. Empirikus adatok szerint ezeknek a csoportoknak a munkakínálata erősebben reagál az ösztönzőkre az extenzív határon.

A szerzők tanulmányukban bemutatják, hogy milyen munkaerő-piaci érvek szólnak a munkáltatói oldalon, célzottan nyújtott adókedvezmények bevezetése mellett. Emellett megvizsgálják, hogy a 2012-től megszűnt általános adójóváírás, valamint 2013-tól a Munkahelyvédelmi Akció keretében megvalósított célzott kedvezmények érintettjei milyen jövedelmi kategóriába tartoznak.

Eredményeik azt mutatják, hogy az általános adójóváírást nagymértékben a mediánjövedelem feletti háztartások vették igénybe. Ezzel szemben a célzott kedvezmények nagyobb arányban segítik az alacsonyabb jövedelmű háztartásokban élőket.

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.

Svraka András, Szabó István és Hudecz Viktor a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársai