2014. március 09. 7:30

Haszontalanok-e a közgazdasági elméletek?

Szükség van-e a közgazdaságtanra akkor, amikor egy ennyire súlyos válságot képtelen előre jelezni, sőt még a hatékony megoldással is adós marad? Teszik fel a kérdést elemzésükben Joseph E. Stiglitz és George Akerlof Nobel-díjas közgazdászok.

A válság alatt több alkalommal is kemény kritika érte a közgazdaságtant, mondván csődöt mondott akkor, amikor elmulasztotta előre jelezni a bajokat és hatékony megoldást kínálni a problémákra. A Nobel-díjas professzorok ugyanakkor úgy látják, hogy a közgazdaságtannak és az elméleteknek fejlődniük kell, az ok pedig, ami miatt sokszor eredménytelen az előrejelzés nem más, mint az önző személyes érdekek.

A legtöbb válság ugyanis a buborékok miatt alakul ki, vagyis akkor, amikor egy nyilvánvalóan fenntarthatatlan folyamat olyan egyensúlytalanságot visz a rendszerbe, ami borítékolja az összeomlást. Ilyenkor nem a közgazdaságtan hiányosságából adódik a buborék kialakulása, hanem abból, hogy a rövid távú profitérdekek szemben állnak a hosszú távú gazdasági érdekekkel.

Az eredeti elemzés itt érhető el.