Így csökken a nemek nyugdíja közti különbség Európában

Az Európai Unióban 2019-ben a 65 év feletti nyugdíjas nők átlagosan 29 százalékkal kaptak kevesebb nyugdíjat, mint a férfiak. Magyarország a nemek közti különbségek tekintetében az egyik legigazságosabb ország az EU-ban.

Az Eurostat összeállítása a lenti ábrán látható, amely százalékosan mutatja a nemek nyugdíja közti különbséget, 2019-re vonatkozóan. A legnagyobb különbséget Luxemburgban mérték a statisztikusok, ott a 65 év feletti nők nyugdíja átlagosan 44 százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaké. Jelentős különbségek mutatkoznak még Máltán és Hollandiában is, egyaránt 40 százalékos értékekkel.

Így csökken a nemek nyugdíja közti különbség Európában


A legkisebb különbség Észtországban mérhető, ott mindössze 2 százalék az eltérés a nemek közt. Magyarország ebben a tekintetben a harmadik legigazságosabbnak tekinthető, hazánkban 10 százalékos különbség mutatható ki a nemek közt, de hasonlóan alacsony értéket mértek Szlovákiában és Csehországban is, 11 illetve 13 százalékkal.

Az EU-átlag 2019-ben 29 százalék volt, ami jelentős javulást mutat a 2010-ben érvényes 34 százalék után. A legnagyobb javulók Görögország - 37-ről 24 százalékra - Dánia és Szlovénia voltak, egyaránt 11 százalékpontos csökkenéssel. Magyarországon 2010-ben még 15 százalékos különbséget mértek a statisztikusok, azaz hazánk 5 bázispontos javulást mutatott fel 2010 és 2019 között.


Az eredeti elemzés itt érhető el.