2020. február 21. 11:30

Ilyen ütemben használjuk túl a Földünket

Az emberiség olyan ütemben használja fel a Föld erőforrásait, amivel a természet regenerálódó képessége már nem tud lépést tartani. A jelenlegi lélekszámmal és életvitellel számolva 1,7 Földre lenne szükség az emberiség eltartásához, fenntartható módon.


A lenti ábra - nagyításhoz klikk a képre - mutatja az egyes európai országokban számolt ökológiai lábnyom méretét, vagyis azt a globális hektárban mért területet, amely a jelenlegi életvitelünk mellett egy ember eltartásához szükséges. A Föld jelenlegi lélekszáma és hasznos területe alapján egy emberre 1,7 hektár terület jut, ezzel szemben az átlag európai 4,5 hektárnyi, az átlag földlakó 2,8 hektárnyi lábon él.

Ez azt jelenti, hogy az életünk során felhasznált élelmiszer - pékáru, hal, zöldség, gyümölcs, hús -, faanyag, víz megtermeléséhez, az általunk elfoglalt területekhez - akár a házunk, akár az egy főre eső infrastruktúra - valamint az általunk kibocsátott káros anyagok - elsősorban szén-dioxid - megkötéséhez ekkora területre van, illetve lenne szükség.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

Az ábráról leolvasható, hogy a legnagyobb mértékben a luxemburgiak használják túl a Föld erőforrásait, majd következnek az észtek és a dánok. Mi magyarok a legszerényebb ökolábon élők között vagyunk, a románok és a bolgárok után a harmadik legkisebb az ökológiai lábnyomunk, bár annak 3,5 hektáros mértékével még mindig több, mint kétszer annyi erőforrást használunk el fejenként, mint amennyi fenntartható módon rendelkezésre állna.

Az ökolábnyom három legnagyobb összetevője az erdő, a termőföld terület valamint a kibocsátott szén-dioxid, vagyis leghatékonyabban úgy tudnánk közelíteni Földünk biológiai eltartóképességéhez, ha kevesebb szén-dioxidot bocsátanánk ki, kevesebb fát használnánk fel, vágnánk ki, továbbá a mezőgazdasági termelést hatékonyabbá, az élelmiszer felhasználását pedig kevésbé pazarlóvá tennénk.


Az eredeti elemzés itt érhető el, egy rövid összefoglaló itt olvasható.