Íme a világ legértékesebb exporttermékei

Az alábbi ábrán láthatóak az egyes országok legértékesebb és egyben legfontosabb exporttermékei. A világ első számú kiviteli terméke az olaj, a régiónk legfőbb exportőre az autóipar.

A Howmuch.net közgazdászai a francia CEPII kutatóintézet adatai alapján 2018-ra vonatkozóan összeszedték, hogy az egyes országoknak melyek a legértékesebb kiviteli termékei. A lenti ábrán - nagyításért klikk a képre - láthatóak az eredmények, azonos színek azonos exportterméket jeleznek.

A világ legfontosabb és legértékesebb kiviteli terméke - feketével jelölve - a kőolaj, Oroszországban, az Egyesült Államokban, Kanadában és egy sor afrikai, közel-keleti országban is ez a húzóágazat. Európában, Magyarországon és a régiónk egészében az autóipar a legnagyobb exportőr, ami elsősorban a német autóipari óriások jelenlétének köszönhető.

Nagyításért kilkk a képre!


Az öreg kontinensen számos érdekesség szemet szúrhat. Meglepetést jelenthet például az első számú ír exportterméknek számító vér, a holland olaj, vagy a svájci arany. Az egyetlen élelmiszer az európai térképen az ukrán napraforgó.

A világtérképet figyelve érdemes megjegyezni, hogy Afrikában az alapanyagok számítanak a legfőbb kiviteli terméknek, úgy mint az olaj, az arany vagy a réz. A Távol-Keleten a feldolgozóipari termékek, Dél-Amerikában pedig a mezőgazdasági termékek dominálnak.

Közgazdászok hangsúlyozzák, hogy a kívánatos az, ha minél magasabb hozzáadott értékű termék éri el a legmagasabb export értéket, ilyen szempontból a nyersanyagokat értékesítő országok pozíciója kevésbé, a végtermékeket nagy mennyiségben exportáló országok helyzete jóval kedvezőbb a jelen kimutatásban.


Az eredeti elemzés itt érhető el.