Íme a világ legidősebb és legfiatalabb társadalmai

A 15 év alattiak aránya Afrikában, a 65 év felettiek aránya Japánban és Nyugat-Európában a legmagasabb. A vizsgált 192 ország sorában a magyar társadalom a 20. legidősebb.

Egyértelmű és szoros összefüggés mutatható ki az oktatás színvonala valamint a vagyoni/jövedelmi szintek és egy társadalomra jellemző fertilitási ráta között, azaz a világ legtöbb országában igaz, hogy amint az emberek egyre képzettebbek és gazdagabbak lesznek, úgy csökken a születendő gyermekek száma. Ugyancsak egyértelmű és szoros összefüggés mutatható ki egy ország fejlettsége és a várható élettartama között, azaz amint az adott ország egyre fejlettebbé válik, úgy emelkedik a várható élettartam és a nyugdíjas korúak aránya.

Mindezen folyamatok szinte kivétel nélkül minden országra igazak globálisan, aminek egyértelmű következménye a fejlett gazdaságok elöregedése. A Visual Capitalist közgazdászai a Világbank adataira támaszkodva összegyűjtötték, hogy melyek a legidősebb és a legfiatalabb társadalmak globálisan. A 192 vizsgált ország sorában a legfiatalabbak, vagyis a 15 év alatti lakosság legnagyobb arányával rendelkező országok - 44-50 százalékos aránnyal - az afrikai országok.

Íme a világ legidősebb és legfiatalabb társadalmai

Ezzel szemben a legidősebb országok a világ fejlett részeiből kerültek ki, a 65 év felettiek legmagasabb arányával - 28 százalék - Japán rendelkezik, majd következnek szépen sorban a fejlett európai államok, Olaszország, Portugália, Finnország, 22-23 százalék körüli értékekkel. Magyarország a 192 ország sorában a 20. legidősebb, itt a 65 év felettiek aránya 19,6 százalék volt 2019-ben a Világbank adatbázisa szerint. A régióban nem számítunk kiugróan idősnek, Csehországban 19,8, Lengyelországban 18,1, Szlovákiában 16,1 százalékot mértek a statisztikusok.

A közgazdászok hangsúlyozzák, hogy a fenti elöregedés, sőt a lélekszám csökkenése egy rendkívül makacs tendencia és egyrészt később nagyon sok fejfájást okozhat - növekvő nyomás nehezedik az adó- a nyugdíj- és az egészségbiztosítási rendszerre - másrészt minden lehetséges eszközzel érdemes küzdeni ellene. Magyarország mindezt felismerve rendkívül változatos családpolitikai eszköztárat alakított ki és tart fent, melynek pozitív eredményei már meg is mutatkoztak a születési statisztikákban.


Az eredeti elemzés itt olvasható.