IMF: társadalmi válság jöhet a járvány miatt

Történelmi példák utalnak arra, hogy a járványok, világjárványok akár hosszabb távon is befolyásolhatják a társadalmak viselkedését, okozhatnak társadalmi elégedetlenséget - idézi a Növekedés.hu az IMF szakértőit, akik az utóbbi 130 év válságainak társadalmi hatásait elemezték 130 országban. Ilyen volt például az 1832-es párizsi kolerajárványt követő időszak, és az 1918-as spanyolnátha utáni évek is.

Ezekben az időszakokban felszínre kerülhetnek olyan társadalmi ellentétek, amelyek a viszonylagos jólét idején nem feszítik szét a kereteket - olvasható a Philip Barrett, Sophia Chen, and Nan Li, az IMF közgazdászai által jegyzett elemzésükben. Így rádöbbenhetnek az emberek, hogy nem megfelelő a szociális biztonság, hogy elégtelen az egészségügy felkészültsége, alkalmatlan a kormány a nehéz helyzetek kezelésére, vagy más társadalmi törésvonalak kerülnek a felszínre.

Mostanáig ezekre a közvetlen összefüggésekre nem volt konkrét bizonyíték, legfeljebb csak bizonyos korlátozott időszakokra vonatkozó elméletek láttak napvilágot. A közelmúltban azonban az IMF szakembereinek kutatása bebizonyította ezt a mostanáig csak feltételezett kapcsolatot.

IMF: társadalmi válság jöhet a járvány miatt

A témában készült tanulmányban 130 országban 1985 óta zajló társadalmi eseményeket vizsgálva alakítottak ki egy társadalmi nyugtalansági indexet. A mutató kialakításának alapja az adott időszak sajtóhírei voltak, amelyeket összevetettek a tényleges és igazolt társadalmi nyugtalanságokkal.

Arra jutottak, hogy az így kialakított index valóban jól mutatja a társadalmak járványokat követő hangulatváltozásokat. Az is kiderült, hogy azokban az országokban, ahol gyakoribbak és súlyosabbak a járványok, általában sűrűbbek és súlyosabb formát öltenek az elégedetlenségek.

A fenti ábrán a járványok elterjedése (x-tengely) és a társadalmi elégedetlenség (y-tengely) összefüggése látható: pirossal a fejlett, kékkel a feltörekvő, zölddel az alacsony jövedelmű országok esetében.


A Növekedés.hu elemzése teljes terjedelemben itt olvasható.