2019. január 10. 13:08

Ki mekkora adósságot cipel a hátán?

A Howmuch.net egy szemléletes ábrán mutatja be az egyes országok államadósságát. A világelső Japán, az európai élmenő Görögország, míg a sort az államadósság nélküli Hongkong zárja. Magyarország a középmezőnyben kap helyet.


Az alábbi ábra - nagyításhoz klikk a képre - mutatja az egyes országok GDP-hez mért államadósságát százalékban kifejezve. Az országok színei az adósság mértékére utalnak, pirossal az 50 százalékos ráta fölöttiek, zölddel az 50 százalék alattiak láthatóak. Az egyes országok méretei arányosak az államadósság mértékével. Az ábra a 2017-es GDP-arányos államadóssággal, vagy ahol elérhető, ott a 2018-as első vagy második negyedéves, az IMF által publikált rátákkal dolgozik.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

A legmagasabb államadósságot Japán mondhatja magáénak 238 százalékkal, míg Görögország 182 százalékkal, Olaszország pedig 132 százalékos rátával működik. Az ábrát szemlélve szembetűnő még a három számjegyű, mindösszesen 105 százalékos USA, az ugyancsak jelentős terhet cipelő Portugália - 126 százalék - és Spanyolország - 98 százalék -, valamint a szinte adósság nélkül működő Hongkong és az alig eladósodott Észtország - 9 százalék - valamint Oroszország - 16 százalék.

Magyarország 74 százalékkal szerepel az ábrán, ami a 2018-as második negyedéves adatunk. Azóta ismertté vált a harmadik negyedéves ráta is, ami az Eximbank adósságát is figyelembe véve a GDP 72,8 százalékát teszi ki. Ezekkel az értékekkel hazánk a régió magasabb államadóssággal működő országai között szerepel, Horvátország rátája az ábra szerint 78 százalékos, Szlovénia mutatója 74 százalékos, Lengyelország és Szlovákia értékei 51 százalékosak, míg Csehország államadóssága 35 százalékos.


Az eredeti elemzés itt érhető el.