Kína 10 térképben

Kína a világ legrégebbi civilizációja, a világ 4. legnagyobb országa. Területe (9 640 821 km2) kétszer akkor mint az EU területe. A világ legnépesebb országa, közel másfél milliárd fővel, gazdasági szuperhatalom. Kína ma már sok tényezőben a világ vezető hatalma, következzen 10 érdekes térkép és ábra, hogy megértsük Kína világgazdasági jelentőségét, az új Eurázsiai világrendben. A Növekedés.hu elemzése.

Népesség tekintetében Kína lakossága nagyobb, mint India, vagy teljes Afrika népessége, sőt, ha Kína térképére rátesszük az egyes országok népességszámát akkor Európa, az Egyesült Államok, Ausztrália, és Dél-Amerika lakossága is elfér. Ha a GDP (PPP) alapján nézzük a világ országait, akkor 2017-re Kína megelőzte az Egyesült Államokat, és a legmagasabb GDP-vel rendelkezik vásárlóerő paritáson számolva.

Kína 10 térképben


A világkereskedelem viszonylatában az Egyesült Államok központi szerepe már messze nem egyértelmű, Eurázsia felemelkedése annál látványosabb. Miközben az Egyesült Államok a világban mindössze 52 ország számára a legfontosabb kereskedelmi partner, addig Kínát már 128 ország tekinti első számú kereskedelmi partnerének.

Az IMF kereskedelmi adatbázisa azt mutatja be, hogy 1980-2018 között az egyes országok kereskedelmi partnerei közül Kína vagy az Egyesült Államok jelentősebb. 2001-ben, amikor Kína csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez, akkor az országok több mint 80 százaléka jelentősebb kereskedelmet folytatott Amerikával, mint Kínával. 2018-ra ez a szám viszont teljesen átfordul, és az országok több mint kétharmada többet kereskedett Kínával, mint az Egyesült Államokkal. A fordulópont a 2008-as globális pénzügyi válság volt, amikor Kína felülmúlta az Egyesült Államokat.


A Növekedes.hu elemzse itt olvasható teljes terjedelemben.