2017. február 09. 11:35

Lehetséges, hogy gyorsítja a gazdasági növekedést a társadalom elöregedése?

Az elmúlt években elsősorban Nyugat-Európával és Japánnal kapcsolatban gyakran olvashattunk olyan elemzéseket, melyek az elöregedő társadalom veszélyeire figyelmeztettek, hangsúlyozva, hogy az elöregedés negatívan befolyásolja a gazdasági növekedést. Két közgazdász egy érdekes elemzésben bizonyította, hogy ez a tétel nem feltétlenül igaz.


Teljesen logikus az a gondolatmenet, amit Daron Acemoglu és Pascual Restrepo felvázol és igazol tanulmányában, miszerint ha öregszik a társadalom, az együtt jár a munkaerő kínálatának szűkülésével, ami a bérek emelkedését vonja maga után, ez pedig arra ösztönzi a cégeket, hogy a dráguló munkaerőt gépekkel helyettesítsék, vagyis beruházzanak. A gépek pedig - mint arról a napokban bemutatott elemzés már megemlékezett - javítják a termelékenységet és növelik a hatékonyságot, vagyis hosszú távon ösztönzőleg hatnak a gazdasági növekedésre.

 

Az 50 év feletti és a 20-49 éves korosztály arányának alakulása

 

 

Eközben, miután a bérek is emelkedtek, a lakosság vásárlóereje sem csökken, vagyis lesz mit és lesz miből vásárolni, azaz a gazdaság a lélekszám csökkenése és a társadalom elöregedése mellett tovább növekedhet. A kísérletek azt mutatják, hogy egyenesen pozitív a kapcsolat a társadalom öregedése és a gazdasági növekedés között, igaz, hogy ez a kapcsolat gyengébb a fejlett gazdaságok esetében.


Az eredeti tanulmány itt érhető el, egy rövid összefoglaló itt olvasható.