2020. november 18. 8:00

Meredek felfutásban a szél- és napenergia

A klímaváltozás miatt aggódók számára egy optimizmusra okot adó ábrát publikált a Nemzetközi Energiaügynökség, melyből kiderül, hogy 2024-re a szél- és napenergia túlszárnyalhatja a gáz és a szén kapacitásokat globálisan.

A lenti ábrán látható a Nemzetközi Energiaügynökség Renewables 2020 című kiadványának talán legérdekesebb statisztikája, melyen pirossal látható a szél- és napenergia kapacitások alakulása. Jól látható a meredek emelkedő tendencia - ötévente duplázásról van szó, amely trend kitart a következő öt évben is -, amely azt jelenti, hogy legkésőbb 2024-re a szél- és napenergia átveszi a vezetést globálisan a jelenlegi legjelentősebb energiaforrásoktól, a széntől és a földgáztól.

Meredek felfutásban a szél- és napnapenergia


A szakemberek optimisták a jövőt illetően, amint a megújuló energia árak továbbra is meredeken csökkennek, a fejlett államok pedig bőkezűen támogatják a kapacitások további kiépítését. Mindezek eredményeként az energiaipar ma már szinte teljes egészében a megújulók felé fordul, az új kapacitások mintegy 95 százaléka lesz már megújuló a soron következő öt évben. Ezen belül is a napenergia a húzóágazat, az új telepítésű megújulókon belül is 60 százalékos részarányt képviselve.

Egy szemléletes példa: öt év múlva a Föld energiaigényének harmadát már megújuló energia fogja fedezni - és a teljes éves keresletnövekedés közel 100 százalékát -, ami azt fogja jelenteni, hogy a teljes kínai és EU-s fogyasztást ki lehet majd elégíteni zöld energiából.


Az eredeti elemzés itt érhető el, egy rövid összefoglaló itt olvasható.