2021. április 21. 7:00

Minden második európai használja az internetet egészségügyi információ beszerzésére

Az Európai Unióban minden második 16-74 év közötti lakos használta az internetet 2020-ban egészségügyi kérdésekben történő információszerzésre - tudósított az Eurostat.


A lenti ábrán látható, hogy az egyes országok 16-74 év közötti lakosainak mekkora hányada gyűjtötte be az internetről a szükséges információt aktuális egészségügyi kérdésekhez, úgy mint sérülésekhez, betegségekhez, táplálkozáshoz, kórház- vagy orvosválasztáshoz. Az Eurostat szakemberei hangsúlyozzák, hogy az internet felhasználása évről évre emelkedik, a megelőző évhez mérten 2020-ban a fenti arányszám 2 százalékponttal, 2020-hoz képest 21 százalékponttal kúszott fel.

 

Minden második európai használja az internetet egészségügyi információ beszerzésére

 

A lista elején főleg skandináv és nyugat-európai országokat találunk, érdekesség, hogy a kelet-európai régióból Magyarország mutatta fel a legmagasabb arányszámot 2020-ban, hazánk 63 százalékos mutatóval a nyolcadik volt az országok sorában. A régióban 2020-ban Csehországban a lakosok 62 százaléka, Szlovákiában 56 százaléka, Lengyelországban 43 százaléka használta az internetet egészségügyi információk beszerzésére.

Egy évtized alatt nagyot ugrott az online információ felhasználása, Magyarországon például 40 százalékról emelkedett a mai 63-ra az internet felhasználása egészségügyi kérdésekben. A legnagyobb emelkedést Csehország mutatta a vizsgált tízéves időszakban 41 százalékponttal.


Az eredeti elemzés itt érhető el.