2021. szeptember 24. 7:00

Nemek közti jövedelmi különbségek az OECD-országokban

Az OECD-országokban a diplomás nők átlagosan csupán a férfi diplomás átlagbér 76 százalékát keresik, miközben ez az arány Magyarországon kiemelkedően alacsony.

Az OECD Education at a Glance 2021 kiadványából – számos más érdekesség mellett – kiderül, hogy a nők és a férfiak közti kereseti különbségek jelentősek, sőt, minél képzettebb társadalmi réteget vizsgálunk, annál jelentősebbek. A lenti ábra mutatja, hogy a nők átlagosan hány százalékát keresik meg a férfiak átlagbérének, kékkel jelzi a grafikon a diplomások, körökkel a középfokú végzettségűek, zöld háromszöggel az alapfokú végzettségűek helyzetét.

 

OECD_gender_gap

 

Az országok sorrendje a diplomás átlagkeresetek alapján készült, ez alapján az látszik, hogy Costa Rica munkaerőpiacán a legkiegyenlítettebbek a fizetések, ott a diplomás nők 95 százalékát keresik a diplomás férfiak fizetésének. Magyarország ebben a tekintetben a sor végére került, hazánkban a diplomás nők 68 százalékos részaránnyal kénytelenek megelégedni. A másik két jövedelmi csoportnál, azaz az alapfokú és középfokú végzettségűeknél jóval kedvezőbb a helyzet, ott a férfiak fizetésének 86-87 százalékát vihetik haza a hölgyek.

Szembetűnő, hogy nincs olyan ország vagy társadalmi csoport, ahol a nők többet keresnének a férfiaknál, mint ahogyan az is látszik, hogy a nemek közti különbségek függetlenek az országok fejlettségétől.

Az OECD Education at a Glance 2021 kiadványa itt érhető el, a hivatkozott rész a tanulmány 82. oldalán olvasható.