Női egyenjogúság: Magyarország a lista elején

Mindössze tíz országban valósul meg a női egyenjogúság, Magyarország ebben a tekintetben kiemelkedik a régióból és Ausztriával ér el egy szintet.

A Világbank egy rendkívül részletes felmérés során egy 1-től 100-ig terjedő skálán számszerűsítette a női egyenjogúság megvalósulását a világ 194 országában, melynek eredményei a lenti ábrán láthatóak (nagyításhoz klikk a képre). A lista élén 100 pontos értékkel található Kanada és kilenc európai ország, akik megvalósítják a teljes egyenjogúságot. A legkevésbé egyenjogúak a jemeni, a kuvaiti és a szudáni nők.

Nagyításhoz klikk a képre!

Magyarország a 194 országot vizsgáló felmérésben a 22. helyen végzett 96,9 ponttal, Ausztriával holtversenyben. A régión belül Csehország és Lengyelország 93,8, míg Szlovákia 85 pontot ért el. A listát böngészve szép számmal akadnak meglepetések, például az Albániával egy szinten lévő USA, vagy a Namíbia mögött álló Svájc.

A felmérés egy rendkívül összetett pontozási rendszeren alapul, ahol a Világbank szakemberei a mobilitás, a munkahelyi körülmények, a fizetések, a házasság, a gyermekvállalás, a vállalkozások, a vagyon és a nyugdíjak területén vizsgálták az egyenjogúság megvalósulását.


Az eredeti elemzés itt érhető el.