Pusztuló termőföldek: ennyi időnk maradt még

Az Our World in Data közgazdászai készítettek egy nagyon érdekes ábrát arról, hogy várhatóan hány év alatt erodálódhatnak el a világ termőföldjei. Figyelemfelkeltő, hogy a jelenlegi mezőgazdasági gyakorlatot követve a termőföldek 16 százalékát 100 éven belül felemészti az erózió.

A termőföldek pusztulása, azaz a humusztartalom csökkenése és a termőréteg vékonyodása sajnos egy globálisan jellemző, általános probléma. Az Our World in Data közgazdászai 38 országból gyűjtöttek össze 240 tanulmányt, melyek összesen 4285 becslést tartalmaznak a termőföldek várható élettartamára vonatkozóan. A lenti ábra - nagyításhoz klikk a képre - mutatja a becslések összesítését.

A kék vonal mutatja a hagyományos gazdálkodás melletti várható élettartamot, a zölddel látható a talajmegújító gazdálkodás, pirossal a kontrollként hagyott, zöld növényzet nélküli talajok becsült élettartama. A függőleges tengely mutatja a termőképességüket elveszítő talajok kumulatív arányát, vízszintes tengelyen logaritmikus skálán látható az időtáv, években mérve.

Nagyításhoz klikk a képre!

A hagyományos gazdálkodás mellett - kék vonal - globálisan a talajok 16 százalékának van kevesebb, mint 100 éves várható élettartama, míg 60 százaléka fog terméketlenné válni a soron következő 1000 évben.

Érdemes figyelemmel kísérni, hogy a talajmegújító gazdálkodás - amely magában foglalja például a folyamatos növényi borítás fenntartását takarónövényekkel, a szántás nélküli minimális talajművelés fenntartását vagy a kémiai inputok minimalizálását - grafikonja mennyivel laposabb, vagyis hosszabb élettartamot ígér a világ talajainak. Itt a talajok 7 százalékának van hátra kevesebb, mint 100 éve és 35 százalékának kevesebb, mint 1000 éve.

A kívánatos természetesen az lenne, ha az ábrán egy vízszintes zöld grafikont látnánk a vízszintes tengelyen, ami azt jelentené, hogy a világ talajai még hosszú távon is képesek fenntartani termőképességüket. Sőt, egyre népszerűbbek azok az elméletek, melyek szerint nem csak, hogy fenntartható a jelenlegi termékenység, de egyenesen javítható is, akár sokkal gyorsabban is, mint 100 vagy 1000 év.


Az eredeti elemzés itt érhető el.