2017. február 07. 13:24

Robotok: 2055-re az állások fele eltűnhet

A McKinsey Global Institute tanulmánya szerint 2055-re a mai állások közel 50 százaléka automatizálható lesz, ami azt jelenti, hogy az emberiségnek igen komoly lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy elkerülje a tömeges munkanélküliséget.


A tanulmány hozzáteszi, hogy a folyamat lassítható, a fenti határidő akár 20 évvel is kitolható, a politika azonban sokáig nem állhat a haladás útjába, így az emberiség jobban teszi, ha felkészül a robotokkal és mesterséges intelligenciával fémjelzett jövőre.

Ahogyan a lenti ábráról is leolvasható, az automatizálás a különböző munkafolyamatokon belül elsősorban az előre tervezhető fizikai munkát, illetve az adatgyűjtést - és feldolgozást érinti, míg jóval kevésbé automatizálható a szakmunka, a szervezés és menedzsment illetve az előre nem tervezhető fizikai munka. Az egyes szakmákat illetve iparágakat tekintve igencsak eltérő képet festenek a kutatók, a feldolgozóipar, a vendéglátóipar, a mezőgazdaság, a szállítás és raktározás, valamint a bányászat erősen, míg az oktatás és egészségügy, a szociális szolgáltatások és a szakmunkák nehezen automatizálhatók.

 

 

Pánikba esni ugyanakkor nincs okunk, a múltban oldott már meg az emberiség hasonlóan aggasztó helyzetet, elég csak a mezőgazdaság automatizálására gondolni: az Egyesült Államokban például a 19. században még az emberek 40 százaléka dolgozott a mezőgazdaságban, ma ugyanakkor már csak 2 százalék, ami egyértelműen a gépesítésnek és a hatékonyság növekedésének köszönhető. A különbözetként adódó 38 százalék ugyanakkor nem vált munkanélkülivé, hanem elhelyezkedett az iparban, később a szolgáltató szektorban.

A gond az, ahogy a kutatók rávilágítanak, hogy míg az ipari forradalom alkalmával adta magát a megoldás, miszerint a mezőgazdaságban felszabadult munkaerőt az ipar foglalkoztassa, ma nem látszik, hogy a robotok miatt állás nélkül maradó munkavállalók hol helyezkedhetnének el. Egy valami biztosan látszik, a jövő a képzett, kreatív munkaerőnek kedvez, az olyan munkának, ami nehezen automatizálható és előre nem programozható döntéseket igényel.


Az eredeti tanulmány és egy rövid összefoglaló itt olvasható.