Több új munkahelyet hoz létre a robotizáció mint amennyit megszüntet

Alapvetően alakítja át a munkaerővel kapcsolatos elvárásokat, hogy a pandémia felgyorsította a digitalizációt és a robotok alkalmazását. Egyre inkább a képzett, és a tanulásra, továbbképzésre hajlandó, rugalmas munkaerőt igényelnek a vállalkozások - írja a Növekedés.hu elemzése.

A Világgazdasági Fórum Jövő foglalkozásait vizsgáló kutatása idén harmadik szakaszához érkezett. Ebben a világjárvány okozta lezárások hosszú távú hatását igyekeztek megmutatni. A kutatás öt fő következtetésre jutott. A Finance and Development magazinban megjelent írásában Saadia Zahidi a Világgazdasági Fórum ügyvezető igazgatója és a Fórum Új Gazdaság és Társadalom Központjának vezetője rámutat, az első fontos változás, hogy felgyorsult a munkafolyamatok automatizálása.

Az elkövetkező öt évben ennek hatására világszerte mintegy 85 millió munkahely szűnik meg. A vállalatokat a Covid-19 a munkafolyamatok átalakítására ösztönzi. A megkérdezett vállalkozások mintegy 43 százaléka készül a munkaerő rovására integrált technológiát alkalmazni. 41 százalékuk növeli a specializált munkára képes alkalmazottak számát, 34 százalékuk pedig a technológiai fejlődés hatására emeli alkalmazottainak számát. Öt év múlva hozzávetőlegesen fele-fele arányban végzik majd a munkafolyamatokat gépek és emberek.

A robotika forradalmi fejlődése a számítások szerint 97 millió munkahelyet teremt. Ez annak köszönhető, hogy olyan új technológiák kerülnek előtérbe, mint például a mesterséges intelligencia, illetve a tartalomfejlesztés például a közösségi médiában. De az egyre nagyobb teret nyerő zöld gazdaságnak köszönhetően is létrejönnek új foglalkozások csakúgy, mint a felhő alapú termékfejlesztésben és adatkezelésben, illetve a mérnöki munka új dimenziói is itt kopogtatnak az ajtón.

A kialakuló új munkahelyek a gazdaság minden területén igénylik az emberek közötti folyamatos együttműködést, így a kereskedelemben, a marketing területén, a tartalomfejlesztésben. Különösen fontos, hogy a különböző képességű és háttérrel rendelkező emberek jól tudjanak együttműködni.


A Növekedés.hu elemzése teljes egészében itt olvasható.