2020. június 26. 12:00

Domokos László: Jól reagáltunk a változásra

Interjút közölt az Állami Számvevőszék elnökével a Portfolio. A gazdasági portálnak Domokos László a válság utáni kilábalás mellett a jövő évi költségvetésről is beszélt, valamint érintették azt is, hogy a Számvevőszék minként volt képes alkalmazkodni a megváltozott életkörülményekhez a koronavírus-járvány idején. Az interjúban szó esik az állam aktív szerepvállalásának fontosságáról is a gazdaságban.

"€žEgy rendkívül nehéz időszak áll mögöttünk, de az igazság az, hogy még nincs vége, a munkát folytatni kell. Mindenhol azt olvashattuk, hogy megváltoztak az életkörülmények, azonban ez nem csak a veszélyhelyzetre vonatkozott, azon túlmutat" - kezdte az interjúban Domokos László. Az Állami Számvevőszék elnöke hangsúlyozta: az emberek új kihívásokkal találták szemben magukat, az újrakezdés kihívásaival.

€žEgy rendkívül nehéz időszak áll mögöttünk, de az igazság az, hogy még nincs vége, a munkát folytatni kell

Mint mondta: a kormány hatékony és gyors intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy kontroll alatt tartsa a járványt, másrészt, hogy megakadályozza a vállalkozások és a családok ellehetetlenülését - megtartva azokat az alapokat, amelyek az újraindulás bázisát képezik. "A kormányzati szereplők és az állam aktív szerepvállalása elengedhetetlen volt ebben a helyzetben" - emelte ki az ÁSZ-elnök az interjúban.

Fegyelmezettségre volt szükség a büdzsé megalkotásához

A jövő évi büdzsé kapcsán, amit az Állami Számvevőszék törvényi kötelezettsége szerint idén is véleményezett Domokos László úgy vélte: a megalkotóinak nagy fegyelmezettségre van szüksége, oda kell figyelni a kiadásokra, amelyek összességében nem emelkedhetnek, és - hasonlóan az elmúlt évekhez - jelentős, ám rugalmasan felhasználható tartalékokat is be kell építeni a költségvetésbe. "Ahogy az Állami Számvevőszék is több alkalommal felhívta rá a figyelmet, ezek teremtik ugyanis meg a kormány mozgásterét arra, hogy képes legyen gyorsan és hatékonyan reagálni olyan váratlan helyzetekre, mint amilyen a mostani járvány is volt" - tette hozzá Domokos László a Portfolió cikkében.

Arra a kérdésre, hogy az Állami Számvevőszék számára mekkora kihívást jelentett az egészségügyi veszélyhelyzet idején az átállás, valamint, hogy szükség volt-e a működése korlátozására azt felelte: az ÁSZ az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a veszélyhelyzet időszakában is biztosította az Országgyűlés pénzügyi-gazdasági ellenőrző funkcióját, így biztosította a közpénzügyi ellenőrzést, elemzést a jogállami normáknak megfelelően. "Úgy vélem, jól reagáltunk a változásra. Manapság gyakorta használatos fogalom a digitalizáció, sok helyen, sokféle környezetben elhangzik a fontossága, de a hasznosságára most derült fény csak igazán. Az Állami Számvevőszék már korábban felismerte, hogy a digitalizáció teret ad egy új szemléletnek, újfajta gondolkodásnak. Mára az általam vezetett intézmény átállt egy olyan komplex digitális ellenőrzési környezetre, melynek során épít a hazai, a nemzetközi és a technológiai környezet változására is" - foglalta össze Domokos László a cikkben.


Az interjú a Portfolión jelent meg, a teljes cikk ide kattintva érhető el.