Konferenciák

A jó kormányzás támogatása megbízható mérési rendszerekkel - Konferencia összefoglaló

2019. szeptember 19. 10:49:35
Mennyire megbízhatóak a nemzetközi mérési rendszerek és milyen mértékben képesek támogatni a kormányzati politikák kialakítását? - erre a központi kérdésre adott választ a Pénzügyi Szemle Csoport és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által közösen szervezett konferencia, melyen a résztvevők megismerhették a Pénzügyi Szemle közpénzügyi folyóiratban publikált tanulmányokat és további érdekes előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken nyerhettek betekintést a mérési rendszerek sajátosságaiba.


Domokos László, az Állami Számvevőszék és a Pénzügyi Szemle közpénzügyi szakfolyóirat szerkesztőbizottságának elnöke és Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora nyitották meg a tudományos konferenciát, az NKE Ludovika Campus Széchenyi Dísztermében. Ezt követően az előadók bemutatták a Pénzügyi Szemle legújabb számában publikált tanulmányokat és további érdekes előadások és kerekasztal-beszélgetések során vitatták meg a mérési rendszerek sajátosságait.

Mérési rendszerek tervezése a Jó Állam Kutatásokban

Az elmúlt évtizedekben egyfajta mérési forradalom zajlott le a világban, ugrásszerűen megnőtt a nemzetközi szervezetek által készített jelentések száma, ezek ugyanakkor részben hiányosak, ezért nagy szükség van a saját, nemzeti rendszerek kialakítására is - hangsúlyozta előadásában Kaiser Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos dékánhelyettese a Pénzügyi Szemle Csoport és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által közösen szervezett "A jó kormányzás támogatása megbízható mérési rendszerekkel" című konferencián. Az előadásról készült összefoglaló itt olvasható.

Mennyire megbízhatóak a nemzetközi korrupciós rangsorok?

A nemzetközi korrupciós rangsorok és az azokat megalapozó kompozit indexek, különös tekintettel a Transparency International Corruption Perception Indexére nem képesek olyan hiteles és valós képet adni a korrupció tényleges gyakoriságáról és természetéről, hogy az ellene történő fellépés lehetőségeiről érdemi szakmai vitát lehessen folytatni - hangsúlyozta tanulmány-bemutató előadásában Németh Erzsébet, a Pénzügyi Szemle közpénzügyi folyóirat felelős szerkesztője. Az előadásról készült összefoglaló itt olvasható, a bemutatott tanulmány itt olvasható.

A nemzetközi hitelminősítés tudományos megalapozottsága

A nemzetközi hitelminősítő szervezetek - Standard & Poor's, Moody's, Fitch - értékelése során az objektivitás, a hitelesség és a módszertani meghatározottság elvei a gyakorlatban csak korlátozottan érvényesülnek - mutatott rá előadásában Simon József, az Állami Számvevőszék projektvezetője. A Pénzügyi Szemlében megjelent tanulmány részletesen bemutatja a három fő nemzetközi hitelminősítő által alkalmazott értékelési módszertant az egyes országok, illetve állampapírok értékelésére vonatkozóan. Az előadásról készült összefoglaló itt olvasható, a bemutatott tanulmány itt olvasható.


A jó kormányzás támogatása megbízható mérési rendszerekkel


Mi a versenyképesség és mit mérnek a versenyképességi rangsorok?

A nemzetközi versenyképességi mérések számos releváns adatforrást összesítenek, amelyek értékes információt nyújtanak a nemzetgazdaságokról, a nagy mennyiségű és igen eltérő természetű adatok összegzése azonban nem teszi lehetővé, hogy az országok versenyképességéről a rangsorok tudományos igénnyel informáljanak - mutatott rá előadásában Vargha Bálint, az Állami Számvevőszék elemzője. Az előadásról készült összefoglaló itt olvasható, a bemutatott tanulmány itt olvasható.

OECD a jó kormányzás támogatásában

Gregor Zsuzsanna, Magyarország OECD-UNESCO melletti Állandó Képviseletének vezetője a Pénzügyi Szemle Csoport és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által közösen szervezett „A jó kormányzás támogatása megbízható mérési rendszerekkel" című konferencián bemutatta az OECD jó kormányzás kezdeményezését és Government at a Glance kiadványát, mely minden ország számára hasznos segítség a jó kormányzás kialakításában. Az előadásról bővebben itt olvashat. Az előadásról készült összefoglaló itt olvasható.

A kormányzás és a politikai teljesítmény mérése a gyakorlatban

Azért érdemes konjunktúrakutatást végezni, mert adott esetben a megkérdezettek percepciói teljesen más képet festhetnek az adott gazdaságról, mint amit például a hivatalos statisztikai adatok mutatnak - hangsúlyozta Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője a Pénzügyi Szemle Csoport és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által közösen szervezett "A jó kormányzás támogatása megbízható mérési rendszerekkel" című konferencián. Az előadásról készült összefoglaló itt olvasható.


A jó kormányzás támogatása megbízható mérési rendszerekkel


Tudományos teljesítmény mérések a nemzetközi standardok tükrében

Sasvári Péter előadásában bemutatta az Urbanovics Annával közösen jegyzett tanulmányt, melyben a szerzők a nemzetközi katalogizáló adatbázisok követelményrendszereinek vizsgálata alapján javaslatokkal élnek annak érdekében, hogy a hazai tudományos folyóiratok jobban meg tudjanak felelni a nemzetközi tudományos közösség igényeinek. Az előadó hangsúlyozta, hogy a hazai kiadású lapoknak az egyre növekvő nemzetközi tudományos piacon ezen követelményeknek való megfelelés mentén dől el egész szerkesztőségük fennmaradása. Az előadásról bővebben itt olvashat. Az előadásról készült összefoglaló itt olvasható, a bemutatott tanulmány itt olvasható.

Költségvetési átláthatóság mérése, elemzése Szlovéniában

Maja Klun és Lan Umek, a Ljubljanai Egyetem kutatói tanulmány-bemutató előadásukban a szlovén önkormányzatok költségvetési átláthatóságát tekintették át, és arra a kérdésre adtak választ, hogy a költségvetés átláthatóságának eltérő szintjeit mutató önkormányzatok miben különböznek egymástól. Az előadók összességében pozitívan értékelték az eredményeket, ugyanis az önkormányzatok többsége megfelel az előírásoknak. Az előadásról bővebben itt olvashat. Az előadásról készült összefoglaló itt olvasható, a bemutatott tanulmány itt olvasható.