Konferenciák

Az innováció és szerepének változása a pénzügyi, gazdasági ellenőrzés területén

2019. november 7. 17:20:01
A Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesületének (MPGE) éves konferenciáján a résztvevők megismerhették a magyar gazdaságban megvalósuló ellenőrzések sajátosságait és tendenciáit, különös tekintettel az innováció szerepének változására. Hogyan válhat hatékonyabbá az adózás, a közpénzügyi ellenőrzés, sőt a teljes magyar gazdaság a digitalizációnak köszönhetően? - szól korunk egyik legizgalmasabb kérdése, melyre választ kaphattunk a rendezvényen.

A kétnapos konferencián előadást tart Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke; Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke; Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke; Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke; Horváth Tamás, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese; Czinege Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakfőigazgatója; Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára; Tódor Tünde, a Magyar Államkincstár ellenőrzési igazgatója; és Pálmai Gergely, az ÁSZ osztályvezetője.

Mészáros József: három éven belül teljesen megújul a Kincstár ellenőrzési módszertana

A Magyar Államkincstár (MÁK) főbb ellenőrzési tevékenységeit mutatta be a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) éves konferenciáján tartott előadásában Dr. Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke. A Kincstár célja az, hogy hatékony és jó minőségű szolgáltatást nyújtson minden magyar állampolgárnak, nem véletlen, hogy korábbi jelszavunk az volt, "a bölcsőtől a koporsóig" - hangsúlyozta előadásában Dr. Mészáros József. A MÁK főbb ellenőrzési tevékenységei közé tartozik a központi költségvetésről szóló törvény végrehajtásának ellenőrzése, illetve a KGR-K11 adatgyűjtő rendszerben az államháztartási adatok összegyűjtése és ellenőrzése - mutatott rá előadásában Dr. Mészáros József.

Dr. Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke

Kiemelte: a Kincstár költségvetési törvény végrehajtásával kapcsolatos ellenőrzésének része, hogy vizsgálja az eredeti és módosított előirányzatok szabályszerű nyilvántartását és az évközi előirányzat-módosítások jogszabályi megfelelőségét. A Magyar Államkincstár ellenőrzi továbbá azt is, hogy a központi költségvetési szervek eleget tesznek-e közteher befizetési kötelezettségeiknek - tette hozzá a MÁK elnöke. Az előadásról bővebben itt olvashat.

Domokos László: az ellenőrök a közpénzügyek minőségbiztosítói

A számvevőszéki ellenőrzések célja nem a hibakeresés, hanem a közpénzügyek pozitív irányba történő mozdítása, fejlesztése - hangsúlyozta Domokos László a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) éves konferenciáján tartott előadásában. Az Állami Számvevőszék elnöke rámutatott: az ellenőrző szervezetek a közpénzügyi rendszer minőségbiztosítói, a három védelmi vonal összehangolt ellenőrzései pedig a jól irányított államhoz járulnak hozzá.

Domokos László, az MPGE és az Állami Számvevőszék elnöke

"Az innováció mindig az emberek között történik. Minél jobban bevonódnak az emberek a különböző témákba, minél nyitottabbak a különböző szintek egymásra, annál gyakoribb a szikra, és annál jobb innováció születik." - Chris Anderson, amerikai üzletember és író gondolataival nyitott előadását Domokos László. Az ÁSZ elnöke kiemelte: a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesületének elnökeként hiszek abban, hogy a közösségünk mozgatórugója is az együttműködés, a közös gondolkodás, a tapasztalataink kölcsönös megosztása. Ez az, ami indukálja az innovációt, és ezáltal fejleszti a hatékonyságukat. Mindez pedig a közös küldetésünket, a jól irányított állam támogatását erősíti - szögezte le Domokos László. Az előadásról bővebben itt olvashat.

Innovatív megoldások az adószakmai ellenőrzések végrehajtásában

A teljes körű digitalizáció alkalmazása a helyszíni ellenőrzéseknél - ezt jelölte meg a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) egyik legfontosabb célkitűzésének Czinege Attila szakfőigazgató a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesületének éves konferenciáján. Az elektronikus ellenőrzés legfőbb eredményei az ellenőrzésben, hogy nincsen személyes jelenlét, rövidül az ügyintézési határidő, visszakövethető az eljárás és az iratfogadásban sincs méretkorlát - emelte ki Czinege Attila előadásában.

Czinege Attila a Nemzeti Adó-és Vámhivatal szakfőigazgatója

A NAV szakfőigazgatója rámutatott: a hivatal adatvagyonának szerepe többek között, hogy kockázatelemzési folyamatokat folytasson le, komplex képet kapjon az adózókról, visszaszerezze az adóelkerüléssel elvont adóbevételeket és kiszűrje az adókijátszásra szakosodott társaságokat. Elárulta, az adóhatóságnál dolgoznak olyan rendszereken, amik képesek lesznek szoftveres szinten egy cég teljes könyvelésének feldolgozására. Az előadásról bővebben itt olvashat.

Horváth Tamás: a kormánydöntések végrehajtásának ellenőrzése - új típusú vizsgálat, új módszertan

A kormánydöntések nyilvántartásáról és végrehajtásának ellenőrzéséről tartott előadást Dr. Horváth Tamás, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) elnökhelyettese az "Innováció és szerepének változása a pénzügyi, gazdasági ellenőrzés területén" címmel, a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesületének (MPGE) által rendezett konferencián.

Dr. Horváth Tamás, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) elnökhelyettese

Dr. Horváth Tamás előadásában bemutatta a kormányhatározatok és kormánydöntések számának éves alakulását az elmúlt évtizedre vonatkozóan, illetve képet adott a kormánydöntések nyilvántartásának módszertanáról. A KEHI elnökhelyettese rámutatott, hogy a rendszerben évente több ezer kormánydöntést kell ellenőrizni, amely informatikai támogatás nélkül lehetetlen, vagyis szükség volt egy olyan informatikai rendszer megalkotására, amely a lehető legtöbb kérdésben automatizált. Az előadásról bővebben itt olvashat.

Pálmai Gergely: Koordináció az államháztartás védelmi vonalai között

A "jól irányított állam" kialakításának alapvető feltétele, hogy a közpénzek és a nemzeti vagyon felhasználásának ellenőrzésére hivatott úgynevezett államháztartási védelmi vonalak megfelelő koordinációja megvalósuljon - összegezte előadását dr. Pálmai Gergely, az Állami Számvevőszék osztályvezetője.

dr. Pálmai Gergely, az Állami Számvevőszék osztályvezetője

Előadása elején Pálmai Gergely az ÁSZ jogállásából adódóan mutatta be, hogy miért van szükség az államháztartás védelmi vonalai közötti koordinációra. Többek között szót ejtett a közelmúltban megszületett alkotmánybírósági döntésről, mely megerősítette az ÁSZ hivatali típusú jogállását. Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az Országgyűlésnek alárendelt, hatósági jogkörrel nem rendelkező, hivatali típusú Számvevőszék a történeti alkotmány vívmányának minősül. Az előadásról bővebben itt olvashat.