Pénzügyi Szemle folyóirat archivált cikkek

Szerepel-e az áfacsökkentés az étlapon?

2018. szeptember 12. 15:54:01
A 2016. és 2017. évi magyarországi áfacsökkentések árhatásai



Ván Bálint
kutatási referens,
Pénzügyminisztérium, Adópolitikai és Nemzetközi Adózási Főosztály,
Kutatási Osztály

Oláh Dániel
PhD-hallgató,
Pécsi Tudományegyetem

Megjelenés: Pénzügyi Szemle 2018/3. (p. 367-386.)



Összefoglaló: Az áfaváltozások gazdasági hatásai megértésének első és legfontosabb pontja az árhatások vizsgálata. A tanulmányban szintetikus kontrollmódszerrel vizsgáljuk a magyar 2016-2017-es áfaváltozások árhatásait. A szintetikus árindexeket más európai országok azonos fogyasztási kategóriáinak árindexeiből képezzük. A disznóhús és a csirkehús esetén közel teljes árhatást találunk, a friss tejnél és a tojásnál az árhatás csak részleges, míg az éttermi árakban egyáltalán nem jelent meg a 2016-2017-es magyarországi áfacsökkentés. Az élelmiszereknél jelentkező árhatások megegyeznek a 2015-ös román élelmiszeráfa-csökkentés tapasztalataival. A korábbi, magyar és külföldi éttermekre vonatkozó áfaváltozásokat is megvizsgálva megállapíthatjuk, hogy ebben a szektorban a nemzetközi tapasztalatokhoz hasonlóan rendkívül erős az árhatások aszimmetriája: az áfacsökkentések alig, míg az áfaemelések teljes mértékben megjelennek az éttermi szektor áraiban.

Kulcsszavak: áfa, árhatás, szintetikus kontroll, regresszió

JEL-kódok: H2, H20



Töltse le a teljes cikket!