Tanulmányok, előadások

2100: 23 országban feleződhet a lélekszám

2020. július 31. 08:00:01
Az évszázad végére 23 országban feleződhet le a lakosság száma, Kelet-Európa lehet a népességfogyás központja, mi magyarok az ötmilliót közelíthetjük.

A University of Washington kutatói több forgatókönyvet is végigszámoltak a világ legtöbb országára nézve, átlagos becslésként pedig a 2064-es évszámot adták meg, mint a Föld lakosságának csúcsát. A mai 7,3 milliárd főről addigra 9,7 milliárdra emelkedhet, majd az évszázad végére 8,8 milliárdra apadhat a földlakók száma. Az egyes országok más-más pályát futhatnak be, Afrika például masszív lélekszám emelkedés elé néz - Nigéria lakossága például a mai 200 millió körüli értékről az évszázad végére 800 millió fő közelébe gyarapodhat -, miközben a Távol-Kelet és Kelet-Európa masszív csökkenés elé néz.

2100: 23 országban feleződhet a lélekszám

Az egyes országok értékei a tanulmány 6-11. oldalán olvashatók, néhány érdekességet érdemes kiemelni. Kína lélekszáma például a mai 1,4 milliárd főről 2100-ra feleződhet, Japán népessége 130 millióról 60 millió alá apadhat, miközben az USA 330 millió fő környékén stagnálhat, Németország pedig 83 millió főről 66 millió főre csökkenhet.

Kelet-Európa masszív lélekszám csökkenés elé néz, Magyarország népessége 9,7 millióról 5,2 millióra, Csehország 10,6 millióról 6,7 millióra, Lengyelország 38 millióról 15 millióra, Szlovákia pedig 5,4 millióról 2,6 millióra csökkenhet.

A kutatók úgy számolnak, hogy a termékenységi rátát szinte egyetlen ország sem tudja majd a népességszám stabilizálódásához szükséges 2,1 fölé emelni és csakis a bevándorlást támogató országok kerülhetik majd el a lélekszám masszív csökkenését. Hangsúlyozzák, hogy alapjaiban kell majd megváltoztatni a gazdaságok és a nagy ellátórendszerek működését, hogy elkerülhető legyen az egészségügy, a nyugdíjrendszer, az államadósságok összeomlása.


Az eredeti tanulmány itt érhető el, egy rövidítés itt olvasható.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra