Tanulmányok, előadások

A bizalom szerepe és hatása az állam működésére és fenntarthatóságára

2018. október 19. 08:00:01
Az elemzés a biztonság, a bizalom és a gazdaság közötti korreláció egyes elemeit a magyar kormányzás tapasztalatai alapján vizsgálja. Összefüggés van a biztonságérzet, a biztonsági kockázatok változása és a kormányzással kapcsolatos közbizalom között. Azok a kormányok, illetve társadalmak, amelyek tudják a biztonsági krízist kezelni, a biztonságérzetet erősíteni, sikeresek lesznek a közbizalom növelése területén is. Igazolható, hogy csak azok a kormányok lesznek eredményesek a gazdaságban, amelyek képesek a polgárok biztonságérzetét erősíteni. Ha a biztonsági teszten rosszul teljesít egy kormány, akkor minden más pozitív eredményétől függetlenül el fogja veszíteni a közbizalmat. A jövő kormányzásának sikerfaktora: az emberek biztonsága. Ezeket a tételeket a szerző statisztikai alapú elemzésekkel törekszik alátámasztani. (Pénzügyi Szemle 2018/3.)


Kis Norbert

A 2008-as pénzügyi válság a létbiztonságot, a 2015-ben indult migrációs krízis pedig a kül- és közbiztonságot ásta alá a nyugati világban. A globális biztonsági kockázatok fokozódnak, az emberek biztonságérzete számos faktor együtthatásaként gyengül. A kormányzás nem lehet eredményes és fenntartható a régi megközelítéssel és a régi módszerekkel. Minden korábbinál alaposabban kell elemezni a polgárok biztonságával és szubjektív biztonságérzetével kapcsolatos tényezőket. Komolyabban kell venni a biztonság iránti igényt és a félelmet mint emberi alapösztönöket, amelyek alapvetőn meghatározzák az emberi bizalom működését.

Szintén mérlegre kell tenni a közbizalom fontosságát, amely nélkül egy állam működése nem lehet fenntartható. Ennek a tételnek az igazolását maga az emberi evolúció adja. Biztonságérzet nélkül nincs közbizalom, közbizalom nélkül nincs eredményes kormányzás. A két emberi faktor korrelációját felismerő, cselekvőképes kormányok tudnak jól és fenntartóan államot építeni.

 

A bizalom szerepe és hatása az állam működésére és fenntarthatóságára

 

A magyar kormány 2010 óta meghozott intézkedéseinek biztonsági hatását elemzi az írás. Szintén elemzi a közbizalom javulásának okait és felállítja azt a tételt, mely szerint a közbizalom folyamatos emelkedése egyenes összefüggést mutat a biztonsági mutatók általános javulásával. A magyar kormányzás jelenlegi korszaka esélyt ad arra, hogy Magyarország Európa politikai és biztonsági válságából megerősödve kerüljön ki. Történelmi léptékben a magyar kormány biztonságpolitikája a közbizalom hiányának több évszázados spiráljából vezetheti ki az országot.

...

Kis Norbert a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra