Tanulmányok, előadások

A hazai kisvállalkozások megerősítése a neoglobalizáció kihívásaival szemben

2019. március 5. 09:00:53
A tanulmány azt a kérdést teszi fel, hogy a félperiféria országaiban a helyi kkv-k miként tudnak létezni a nemzetközi vállalatok, a tnv-k árnyékában. A 20. század végén kialakult sajátos neoglobalizáció történelmi mozgatórugóinak feltárása mellett a szerzők a bérszint kérdéseit járják körbe. (Pénzügyi Szemle 2018/4.)


Árva László - Csath Magdolna - Giday András

A szakirodalom és a hazai adatok alapján bemutattuk, hogy a 20. századvégi "neoglobalizáció" lényege az, hogy a különböző országokban telephelyekkel rendelkező nagy nemzetközi vállalkozások (tnv-k) eredményesen használják ki az egyes országok ár- és bérkülönbségeit. Ennek nyomán a tnv-k a termelés optimális térbeli szervezése révén képesek jelentős extraprofitot realizálni, amelyet rendre haza is utalnak.

A hazai kkv-k azonban ennél sokkal nehezebb helyzetben vannak, ugyanis rendszerint nem termelnek a világpiacra, hanem otthon, az erősen árérzékeny piacon kell termékeiket és szolgáltatásaikat értékesíteni. Ezért a perifériaországokban a munkások számára a felemelkedés szinte egyetlen útja a magasabb béreket fizető centrumországokba történő kivándorlás lehet, ami - amint azt már jeleztük - jelentős csapást mér a perifériaországok társadalmára.

 

A hazai kisvállalkozások megerősítése a neoglobalizáció kihívásaival szemben

 

Az általunk korábban javasolt bérhitelezés, továbbá a méretnagyságot figyelembe vevő vállalati adózási és társadalombiztosítási rendszer:

- csökkentené a helyi kisvállalkozások elmúlt évekbeli versenyhátrányát,

- legalábbis lelassítaná a munkaerő-elvándorlást.

A javasolt lépések esetén még nem borulna fel a költségvetés egyensúlya. Továbbá - és ez a jövő versenyképessége szempontjából különösen fontos kérdés - nem válna még inkább egysíkúvá, függővé a magyar gazdaság, erősödne annak nemzeti szelete, lehetővé téve, hogy a folyamatban lévő technológiai forradalomba a magyar gazdaság az eredményesen működő, erős kisvállalati szektorra is támaszkodva innovatívan, tudással kapcsolódhassék be.

...

Árva László a közgazdaságtudományok kandidátusa, Csath Magdolna a Szent István Egyetem professzora, Giday András a közgazdaságtudományok kandidátusa

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra