Tanulmányok, előadások

A hiányzó vállalati profitok nyomában - Nyugat-Európa a nagy vesztes

2018. augusztus 31. 09:00:01
Három kutató egy érdekes elemzésben rávilágít, hogy a nagy nemzetközi vállalatok olyan hatékonyak a nyereségadó elkerülésében, hogy az államok egy része ma már meg sem próbálja megadóztatni őket. Amit a nagy cégek tesznek, természetesen teljesen logikus: miért fizessen valaki adót mondjuk Németországban, ha Írországban el is kerülheti azt?


Thomas Torslov, Ludvig Wier és Gabriel Zucman a The missing profits of nations című tanulmányban hangsúlyozza, hogy 1985 és 2018 között az átlagos vállalati nyereségadó globálisan 49 százalékról 24 százalékra zuhant - a tendencia alapján további lemorzsolódás várható -, ami bár elsőre indokolható a globalizációval és a tőke megszerzése érdekében folyó versennyel, de a valódi ok mégis a multinacionális vállalatok adóelkerülése. Ezeknek, a több országban is leányvállalatot működtető cégeknek ugyanis mindössze néhány tollvonásra van szükségük, hogy abban az országban mutassák ki a legnagyobb profitot, ahol a legalacsonyabb a nyereségadó.

A szerzők becslése szerint 2015-ben globálisan a multinacionális vállalatok az összesített nyereségük közel 40 százalékát rejtették le ilyen módon adóparadicsomokban, azaz kerülték el a vállalati nyereségadó megfizetését. Számításaik szerint globálisan a legnagyobb vesztesek a fejlett országok, azon belül is Európa, azaz az államok itt esnek el a legtöbb adóbevételtől. Nem csoda tehát, hogy az egyes gazdaságok sorra döntenek a vállalati nyereségadó csökkentése mellett - legutóbb pont az USA, épp 2018-ban süllyedt a ráta 35 százalékról 21 százalékra -, bízva abban, hogy minél alacsonyabb az adó, annál kevésbé éri meg megkerülni azt.

 

 

A tanulmány számos igen érdekes ábrát és statisztikát bemutat, itt most egyet tekintünk át részletesen, lásd fent. Az oszlopok az adózás előtti vállalati profitokat mutatják a bérköltségek százalékában, pirossal a külföldi, feketével a hazai cégek esetében. Szemléletes, hogy míg a nem adóparadicsom országokban - az ábra jobb felén - jellemzően 30-40 százalék az arány, addig például Írországban a külföldi cégek esetében 800 százalék. Vagyis az Írországban működő külföldi vállalkozások a bérköltségük nyolcszorosát megtermelik nyereségként, ami csakis úgy lehetséges, hogy a nagy multinacionális cégek irreálisan magas eredményt mutatnak ki.

A szerzők szerint a fenti tendencia egészen biztosan folytatódni fog a belátható jövőben, vagyis a vállalati nyereségadó kulcsok tovább ereszkedhetnek világszerte, a multinacionális cégek pedig egyre több nyereséget rejthetnek majd el adóparadicsomokban.


Az eredeti tanulmány itt olvasható, egy rövidítés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra