2017. december 13. 11:38

A hosszú élet titka: minél gazdagabb országba és minél később kell születni

A várható élettartam meredeken emelkedett az elmúlt 200 évben, az országok többségében duplájára/triplájára, de van ahol négyszeresére. A trend töretlennek tűnik, ki tudja hol a vége. A World Economic Forum elemzésének fontos következtetése, hogy a várható élettartam nagymértékben függ a jövedelem időbeli és térbeli alakulásától.


A World Economic Forum egy érdekes videóval - lásd a lenti linken, a vidóban klikk az indítás gombra - szemlélteti az egyes országokra jellemző átlagos várható élettartam alakulását 1800 és 2015 között. A vízszintes tengelyen látható az egy főre jutó GDP - dollárban kifejezve, vásárlóerő paritással korrigálva -, a függőleges tengelyen az adott országra jellemző várható élettartam. Az egyes országokat színes körök jelzik, pirossal láthatóak az ázsiai országok, sárgával Európa és Oroszország, kékkel Afrika, zölddel az amerikai kontinens országai. A körök mérete a népességgel arányos. A videó jobb oldalán található "Find" gombbal adhatók meg az egyes országok, érdemes Magyarországra vonatkozóan is megnézni a várható élettartam alakulását.

A videó fontos következtetése, hogy a várható élettartam rendkívül szoros kapcsolatot mutat a jövedelem időbeli és térbeli alakulásával, vagyis aki később, egy gazdagabb korban, vagy az adott korban egy gazdagabb országban látja meg a napvilágot, az várhatóan tovább él.

 

Klikk a képre!

 

A várható élettartamok meredeken emelkedtek a vizsgált időszakban, Afrikában 30 évről 60 közelébe, az amerikai kontinensen 30-35 évről 75-80-ra, Európában 30-40 évről jellemzően 80 fölé, míg Ázsiában 25-30 évről 70-80 évre. 2015-ben a legmagasabb várható élettartamot Andorra mondhatta magáénak 84,8 évvel, ami több mint duplája a két évtizeddel ezelőtti csúcstartók, azaz a skandináv országok 40 év körül szóródó értékeinek. Magyar adatokat a videó csupán az utóbbi egy évszázadra vonatkozóan mutat, száz év alatt hazánk várható élettartama a 35-40 év közötti tartományból 76,7 évre emelkedett.

A várható élettartam alakulásával egy korábbi cikkünkben is foglalkoztunk, a World Economic Forum elemzése pedig összecseng az ottani következtetéssel: a várható élettartam emelkedése egy viszonylag lineáris folyamat, vagyis az emelkedés üteme nem lassul. A folyamatok alapján teljesen reálisnak tűnik, hogy a nem is olyan távoli jövőben már 100 évnél is magasabbak lehetnek a várható élettartamok. Ez természetesen ma még hihetetlennek tűnik, de ki gondolta volna mondjuk 100 évvel ezelőtt, hogy az akkori 40 éves átlagos értékek mára megduplázódnak.


Az eredeti elemzés és a videó itt érhető el.