Tanulmányok, előadások

A jövedelmi egyenlőtlenségek nyomában

2018. november 29. 12:39:25
Az Our World in Data megvizsgálta, hogy milyen változások következtek be a világban a jövedelmi egyenlőtlenségek terén 1990 és 2015 között. Az összkép jóval kevésbé aggasztó, mint amit elsőre gondolnánk, mi magyarok a többségnél egyenlőbbek vagyunk.


A lenti ábra a Gini index alapján számszerűsíti a jövedelmi egyenlőtlenségekben bekövetkezett változásokat. Minél magasabb az index értéke, annál nagyobbak a jövedelmi egyenlőtlenségek. A vízszintes tengely mutatja az index értékét 1990-ben, a függőleges a jövedelmi egyenlőtlenségek szintjét 2015-ben. Az átló alatt elhelyezkedő országokban a két dátum között csökkentek, fölötte növekedtek a jövedelmi egyenlőtlenségek. Az ábrán 83 ország szerepel, akik lefedik a világ népességének mintegy 85 százalékát.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

Első ránézésre jól látható, hogy az országok eloszlása teljesen vegyes képet fest, vagyis nem jelenthető ki, hogy a legtöbb országban növekedtek volna a jövedelmi egyenlőtlenségek. Ezt a számok is alátámasztják, az átlagos - népességgel nem súlyozott - Gini index értéke 39,6 pontról 38,6 pontra süllyedt. Ha ugyanakkor súlyozzuk a népességgel, akkor már emelkedés tapasztalható, 36,7 pontról 40,8 pontra. A jelentős eltérés oka az, hogy a legnagyobb népességű országok - Kína, India, USA - a vizsgált időszakban a jövedelmi egyenlőtlenségek emelkedését mutatták.

További érdekesség, hogy az egyes régiók és gazdasági blokkok hasonló ütemben mozdultak el. Dél-Amerika például a vizsgált egy emberöltő alatt a korábbi igen magas szintekről számottevő csökkenést mutatott, miközben a fejlett országok többségében egy alacsony szintről általában emelkedett a Gini index értéke. A kelet-európai régióban a rendszerváltással egybeeső vizsgálati időszak okán természetes folyamatként emelkedett a jövedelmi egyenlőtlenség.

Magyarországon a Gini index értéke 25 pontról 30 pontra kúszott fel 1990 és 2015 között, ezzel együtt - éppen úgy, mint 1990-ben - a jövedelmi különbségek tekintetében hazánk az egyik legegyenlőbb országnak számít a világon.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra