Tanulmányok, előadások

A kínai mágnes: a világ gazdasági középpontjának alakulása

2019. június 27. 11:48:39
Míg a 19. században Európa volt a világ gazdasági központja, addig ez a 20. században az USA-ba tevődött át, a 21 század azonban Kína dominanciájáról szól. A világ gazdasági középpontja ezzel látványosan keletre tolódik.


Az Economist közgazdászai egy érdekes térképen - lásd lent - szemléltetik a világ gazdasági középpontjának alakulását. Ezt egy egyszerű módszerrel számolják, az egyes országok földrajzi elhelyezkedését súlyozzák az általuk termelt GDP-vel. Ez a gazdasági középpont időszámításunk kezdetén, amikor még Kína és India voltak a világ legnagyobb gazdaságai, még bőven Ázsiában volt, majd ahogyan az ipari forradalom kibontakozott és Európa vált a világgazdaság motorjává, fokozatosan nyugatra tolódott.

 

A kínai mágnes: a világ gazdasági középpontjának alakulása

 

A folyamatot tovább gyorsította az USA gazdasági szuperhatalommá válása, tovább húzva a középpontot nyugat felé. A csúcspontot az 1950-es évek hozták el, ezután azonban éles fordulat következett, és előbb Japán, majd Kína megerősödésével a gazdasági centrum egyre inkább kelet felé mozdult el. A belátható jövőben várhatóan nem is lesz ebben újabb változás, és a középpont egyre inkább közelíti majd Kínát.

Az Economist közgazdászai a 21 századot egyenesen a kínai évszázadként említik, hangsúlyozva, hogy a legfontosabb gazdasági tendenciákat már a távol-keleti ország határozza meg. A világgazdaság bővülésének legnagyobb részét már Kína adja, mint ahogyan a világ szegénységének csökkenését, a szabadalmak bejegyzését, a károsanyag-kibocsátást és a katonai kiadásokat bemutató listák élén is kivétel nélkül az ázsiai ország található.


Az eredeti elemzés itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra