Tanulmányok, előadások

A közpénzügyi gazdálkodás makrogazdasági teljesítményének mérése

2020. március 2. 12:36:57
A közpénzügyi gazdálkodás teljesítményét a nemzetközi gyakorlatban leginkább a közpénzügyi rendszer alrendszerei működésének minőségi mutatói alapján értékelik. Az Állami Számvevőszék munkatársai egy olyan értékelési rendszert dolgoztak ki, amely alkalmas a közpénzügyi gazdálkodás teljesítményének mennyiségi mutatók alapján történő mérésére és a teljesítményt leginkább meghatározó tényezők hozzájárulásának számszerűsítésére. A cikk ezt a rendszert ismerteti. Emellett bemutatja, hogy miként lehetett az értékelési rendszert felhasználni a magyar állami eladósodottság folyamatos csökkentését veszélyeztető kockázatok elemzésére. (Pénzügyi Szemle 2020/Különszám.)


Pulay Gyula - Simon József

Az államadósság/GDP hányados alkalmas szintetikus mutatója a közpénzügyi gazdálkodás makroszintű teljesítményének. Ugyanakkor célszerű azonosítani azokat a tényezőcsoportokat és tényezőket is, amelyek a leginkább hozzájárulnak e mutató alakulásához, majd számszerűsíteni kell hozzájárulásukat. Erre a célra jól adaptálható a vállalati értékteremtés tényezőkre bontására kidolgozott értékfamodell (value driver tree model).

 

A közpénzügyi gazdálkodás makrogazdasági teljesítményének mérése

 

Az ennek segítségével felállított közpénzügyi teljesítményértékelési rendszer alkalmas a közpénzügyi gazdálkodás fenntarthatósági kockázatainak feltárására és értékelésére is. A konkrét gyakorlati alkalmazás a 2015- 2017. évi adatok alapján felszínre hozta, hogy az államadósság/GDP mutató folyamatos csökkentése szempontjából mely tényezők jelentenek negatív, illetve pozitív kockázatot.

...

Pulay Gyula az Állami Számvevőszék számvevő igazgatója, Simon József az Állami Számvevőszék ellenőrzésvezetője

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra